plakat kongres a2-08.jpg

Motnje

hranjenja

(pre)pogosto spregledan

problem našega časa

Četrtek, 15. april | 19.00

Motnje hranjenja lahko opišemo kot bolezni psihološkega izvora, ki pri posameznikih povzročajo velike spremembe v odnosu do hrane, prehranjevalnih navadah, celotnem vedenju v povezavi s hrano in samopodobo. Kljub temu, da imajo nekaj skupnih lastnosti in da jih lahko zajamemo v ohlapno definicijo, se posamezne motnje med seboj močno razlikujejo.

 

Delijo pa si še nekaj skupnega: hrana v večini primerov nima neposrednega vpliva na sam nastanek ali razvoj bolezni. V ozadju se skoraj vedno skrivajo čustvene stiske, težavna in stresna življenjska obdobja, pretekle travme ali drugi zunanji dejavniki.

 

Najpogostejše oblike motenj hranjenja so:

  • anoreksija nervoza

  • bulimija nervoza

  • kompulzivno prenajedanje

 

V zadnjih letih pa se vse pogosteje pojavljajo še nekatere druge oblike motenj hranjenja, npr. ortoreksija in bigoreksija.

 

Kako do motenj hranjenja pride, kakšne so njihove lastnosti in razlike med njimi, kako jih zdravimo ter kako lahko zmanjšamo pogostost njihovega pojavljanja, bo na dogodku predstavila asist. dr. Karin Sernec, dr. med., specialistka psihiatrije in vodja Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana ter doktorska študentka iz West Sydney University in avtorica več znanstvenih člankov na dotičnem področju, Katarina Prnjak mag. psihologije.


 

Asist. dr. Karin Sernec, dr. med., specialistka psihiatrije, je ena večjih in najbolj poznanih strokovnjakinj s tega področja pri nas ter vodja Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Odlikuje jo neprimerljiva strokovna podkovanost in osebni ter čuteč pristop do pacientov. Na svojih predavanjih vedno znova navdušuje in poslušalcev ne pušča ravnodušnih.

Mag. psihologije Katarino Prnjak odlikuje izjemno dobro poznavanje strokovne literature na področju povezave samopodobe in motenj hranjenja. Kljub strokovnosti pa zna poslušalcu na zanimiv in interaktiven način predstaviti pomen samopodobe in vpliva na pojavnost motenj hranjenja/prehranjevanja. Njeno predavanje se bo odvijalo v angleškem jeziku.

Časovnica dogodka

18.00 – 19.00 Motnje hranjenja/prehranjevanja

                         ast. dr. Karin Sernec dr. med.

19.00 – 20.00 Body image (v angleščini)

                         Katarina Prnjak mag. psihologije

​Dogodek je namenjen vsem strokovnim delavcem, ki se v svojem poklicu srečujejo z osebami z motnjami hranjenja, prehranskim strokovnjakom, osebnim trenerjem, psihoterapevtom, staršem in vsem osebam, ki so se v življenju posredno ali neposredno srečali z motnjami hranjenja.

Za vse udeležence bo mogoč tudi ogled za nazaj do 60 dni po dogodku.

Četrtek, 15. april

Webinar

19.00 - 20.30

30 eur