top of page

Ali zeleni čaj preprečuje nastanek raka?

Updated: Jun 7, 2019

Avtor: Mihaela Ferlinc

Zeleni čaj pridobivamo iz mladih vršičkov rastline Camellia sinensis. Cvetovi rastline so bele ali roza barve. Prvi so pravi čaj začeli uporabljati Kitajci. Veljal je za zdravilo proti glavobolu, astmi in prehladu. Danes čaj uporabljamo za različne namene: kot napitek, zdravilo, pomirjevalo, poživilo.

Kemijska sestava čajnih listov je raznolika. Glavne sestavine zelenega čaja so fenolne spojine, kofein, aminokisline, ogljikovi hidrati, lipidi, vitamini in minerali. V največjih količinah so prisotne fenolne spojine, ki so zelo pomembne za končno kakovost čaja ter njegove pozitivne vplive na zdravje.(1)



POLIFENOLI V ZELENEM ČAJU

Polifenoli so zelo močni antioksidanti, ki jih najdemo v listih zelenega čaja. Ščitijo lahko pred pojavom nekaterih vnetnih stanj v telesu in tako ugodno vplivajo na zdravje. V prehrani so zelo zaželeni, saj ščitijo organizem pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Med polifenole spadajo tudi flavnoidi, ki se lahko direktno vežejo na proste radikale in onemogočijo njihovo škodljivo delovanje. Delujejo pa tudi posredno, tako da preprečujejo oksidacijo vitamina C v telesu.(1)

Z znanstvenimi študijami so dokazali, da polifenoli preprečujejo poškodbe tkiv zaradi delovanja prostih radikalov in tako najverjetneje zavirajo pojav nekaterih bolezenskih stanj, kot sta rak in ateroskleroza. Precej polifenolov se poleg zelenega čaja nahaja tudi v rdečem vinu, sadju in zelenjavi. Dokazano je, da polifenoli zmanjšujejo radikalsko oksidacijo lipoproteinov v krvi. S tem naj bi upočasnili nastajanje ateroskleroze in prepričevali srčni infarkt .(2)

V največjih količinah so v zelenem čaju prisotni flavanoidi in katehini, ki predstavljajo približno 30 % suhe teže čajnih listov. Katehini so brezbarvni rastlinski pigmenti. Najpomembnejša sta epikatehin galat in epigalokatehin galat, saj predstavljata kar dve tretjini fenolnih snovi v čaju. Količina fenolnih snovi, pomembna za končno kakovost čaja se z zorenjem lističev manjša. Fenolne snovi tudi prispevajo k barvi in vonju čaja. Nahajajo se v celičnih vakuolah lističev. (1)


ZELENI ČAJ IN RAK

Na Japonskem že zelo dolgo časa priznavajo zeleni čaj kot preventivo proti raku. Ena od ključnih prednosti zelenega čaja, kot preventivnega sredstva proti raku, je njegova nestrupenost. Epigalokatehin galat, epikatehin galat in epigalokatehin so glavne sestavine ekstrakta iz zelenega čaja, ki jim znanstveniki prepisujejo preventivne lastnosti proti raku.(3)

GASTROINTESTINALNI RAK: Pojavnost te bolezni se je v zadnjih tridesetih letih močno povečala v ZDA in EU. Prve študije o vplivu uživanja zelenega čaja na pojav in napredovanje bolezni so ugotovile pozitiven vpliv. Humano študijo o vplivu čaja na pojav intestinalnega raka so izvedli na kitajskem. Ugotovili so, da uživanje čaja zmanjša pojav raka na želeodcu za 81%. Kontrolna študija na Kitajskem je prav tako pokazala, da pitje zelenega čaja zmanjša pojav raka na požiralniku in želodcu.(4)

LIMFOCITNA LEVKEMIJA: In vitro študije so pokazale da lahko epikatehingalat inducira celično smrt pri levkemijskih beta celicah pri večih bolnikih. Na Mayo kliniki v ZDA so pri pacientih z izvidi, ki so kazali hitro napredovanje bolezni opazili pozitivne spremembe po jemanju farmacevtskih pripravkov z zelenim čajem, saj se je napredovanje bolezni precej upočasnilo.(4)

ZAKLJUČEK

Kljub temu, da sem se v članku osredotočila na pozitivne lastnosti zelenega čaja, je potrebno omeniti, da je pri njegovem uživanju še vedno potrebna zmernost. To je pomembno predvsem zaradi njegove vsebnosti kofeina. Študija na miših je pokazala da prevelike dnevne količine kofeina negativno vplivajo na možgane(4). Kljub vsemu pa priporočam dnevno uživanje skodelice zelenega čaja.



193 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page