top of page

Zdrav nakup – maščobe

Updated: May 28, 2019


V današnjem nakupovanju bomo v svojo košarico dodali kvalitetne vire maščob. Osnovne stvari o maščobah smo že predstavili TUKAJ. Zdaj pa v kratki objavi poglejmo s katerimi živili bomo čim bolj optimalno napolnili našo nakupovalno košarico, da bomo pri pripravi jedi lahko zadovoljili potrebe po vnosu ustreznih maščob.


Kot smo spoznali v TEJ objavi, delimo maščobe na nasičene, enkrat nenasičene ter večkrat nenasičene maščobne kisline. Z zdravstvenega vidika se svetuje predvsem uživanje živil bogatih z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Iz tega razloga bomo le-te najprej izbrali s prodajalnih polic.

Oljčno olje je izvrstno živilo. Izberemo hladno stiskano, deviško oljčno olje, ki ga bomo kot preliv lahko dodajali večini jedem. Ob oljčnemu olju kupimo še avokado, ki lahko prav tako zdravo popestri marsikatero jed. Dodamo še olive, v kolikor vam okus ustreza ter nesoljene oreščke kot so mandlji, lešniki, makadamija ter orehi.

Nadaljujemo z nakupom živil bogatih z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Tu v poštev pridejo predvsem ribe. Da bomo zadostili potrebam po tovrstnih maščobah se priporoča dva krat tedensko uživanje rib, kot so sardine, losos, polenovke ali postrvi. Naj bo konzervirana oblika zadnja izbira. Hkrati je na tem mestu vredno opozoriti, da izberemo ribe, ki niso brez maščob, kajti v takem primeru bomo prikrajšani želenih maščob (pogledamo na deklaracijo in izberemo npr. zamrznjenega lososa s približno 15% maščob in ne tistega brez maščob).


Kot zadnje naložimo v našo nakupovalno košarico še vire nasičenih maščob. S temi izdelki sicer ni zaželeno pretiravati, še posebej v kolikor imate težave s povišanim holesterolom. Med taka živila spadajo maslo (priporočamo, da izberete Bio pridelavo), različni siri ter kokosova maščoba, katero lahko uporabljate pri toplotni obdelavi hrane.

V kolikor vaša košarica vsebuje vsaj dve tretjini izdelkov z nenasičenimi maščobami ter eno tretjino z nasičenimi, ste lahko dobre volje, saj delate dobro za vaše zdravje.

Dober nakup!

213 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page