top of page

Sadje naj bo na našem jedilniku vsak dan.

Updated: Jun 7, 2019


Zaradi svoje visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov je sadje ključno za ohranjanje zdravja in preventivo pred boleznimi sodobnega časa.

Seveda pa ne smemo pretiravati. Tudi sadja je lahko preveč, saj vsebuje kar nekaj sladkorja in s tem večinoma višjo kalorijsko vrednost. V kolikor bi uživali enormne količine sadja se lahko tudi »previtaminiziramo« ali zaužijemo preveč določenega minerala in s tem porušimo ravnovesja v telesu. Vendar to so ekstremi, nekaj sadežev na dan nam definitivno ne bo škodilo.


Smernice zdravega prehranjevanja priporočajo uživanje med 150 in 250 g sadja dnevno, kar predstavlja dve večji jabolki ali eno skodelico jagodičevja.

Ko posegamo po sadju izbirajmo sezonsko sadje in lokalno pridelano. Trenutno naj bodo v naši košarici predvsem jabolka, hruške, domač kaki in kivi. Zaradi hude pozebe letos primanjkuje slovenskih jabolk, predvsem poznih sort, zato bodite pozorni pri nakupu na poreklo sadežev. V naše kraje prihajajo predvsem poljska jabolka.

V zimskih dneh pa si privoščimo neretvanske mandarine, španske pomaranče ali maroško granatno jabolko. Predvsem zadnje je zelo bogato z antioksidanti, kateri bodo okrepili naš imunski sistem in ga pripravili na prihajajoče mrzle dni.

Če smo se poleti dobro pripravili, imamo v skrinji ali v shrambi še zamrznjene gozdne sadeže ali dober kompot, ki so lahko odlična alternativa svežim sadežem. Seveda, če so shranjeni pravilno.

Katero sadje pa ste si vi privoščili danes?

121 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page