top of page

Tomaž Verdinek se predstavi

Updated: Jun 7, 2019

Avtor: Tomaž Verdinek

HRANA – stvar brez katere se pač ne da živeti, dobesedno! Vonj po sveže pečenih rogljičkih in kruhu, ko se zjutraj na poti na delo sprehodiš mimo domače pekarne; nedeljsko kosilo pri babici, kjer ne gre brez goveje juhe, pečenke in številnih prilog, za povrh pa še sveže pečena orehova potica. Skratka, ogromna izbira živilskih izdelkov na trgovskih policah, ki nam otežuje odločitev, kaj je dobro in kaj ne… Prav gotovo se vsi strinjamo, da ima hrana svoje mesto v vsakodnevnem življenju. Pa še to, le kdo nima vsaj ene jedi, kateri se pač enostavno ne more upreti?

Na eni strani se vsi zavedamo kakšen pomen ima hrana, ki jo uživamo v našem življenju. Pa vendar, se kadarkoli tudi vprašate, kako je vsa hrana pripravljena? Bodisi gre za domač mamin recept ali pa za izdelek kupljen v trgovini, ki ima morda rok trajanja nekje… morda bi lahko rekli predolgo?

No, jaz se! Po končanem dodiplomskem študiju Živilstva in prehrane trenutno študiram na magisteriju v Franciji, prav tako na področju živilstva. Vpisan sem na program »Food Innovation & Product Design« in preden sem prišel v Francijo, se mi je to zdelo »vau«, vendar zdaj vidim, da se mi še sanjalo ni, v kaj se spuščam. Verjeli ali ne, hrana, tako kot vsaka stvar na tem svetu, lahko postane prava znanost, če se začnete nekoliko podrobneje ukvarjati z vprašanjem, ki sem ga postavil malo poprej.

Morda ste vešči kuharji ali pa tudi ne (jaz nisem noben »chef«), prav gotovo pa poznate kako so določeni izdelki pripravljeni, imate nemalo domačih receptov za kruh, kolače in podobno. Enostavno je razumeti stvari, ki so napisane v knjigi: Peci na 180°C 30 minut, zamesi »mokre« in »suhe« sestavine posebej in nato počasi vmešaj mokre sestavine k suhim… Zakaj peči ravno na 180°C? Zakaj posebej vmešati mokre sestavine k suhim? In kako vse skupaj pripravlja živilska industrija?

Tisti, ki ste vešči kuharji, boste imeli več izkušenj kot jaz in boste vedeli zakaj ima vse določen vrstni red in pravila. Stvari, ki zanimajo mene, pa prihajajo predvsem iz bolj znanstvene plati: Kaj se dogaja z beljakovinami, ko kuhamo jajca? Kakšno vlogo imajo beljakovine glutena pri peki kruha? Kaj so emulgatorji in zakaj se nahajajo v živilih, ki jih kupujemo?

Na takšna in podobna vprašanja vam bom poizkusil odgovoriti v prihajajočih objavah; poizkušal vam bom predstaviti nekatere procese, ki se dogajajo med samo pripravo hrane ter tudi delil nasvete na področju raznolikih izdelkov na trgu in razvoju novih živil, vplivu posameznih živil in specifičnih hranil na zdravje ljudi. V prispevke bom vključil pripravo živil, pobliže se bomo spoznali z živili in predvsem sestavinami živil ter vse skupaj poizkusili razumeti s kakšnimi praktičnimi primeri v naši kuhinji.

166 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page