top of page

Kozarec pomarančnega soka ali raje 3 pomaranče?

Updated: Jan 12, 2020



V teh hladnih decembrskih dneh si radi privoščimo dodaten kozarec 'vitaminčkov'. Mogoče sveže stisnjen pomarančni sok? Naj vam pojasnimo, zakaj je bolje pojesti kar cele pomaranče... Vezan sladkor vs. prost sladkor. Kje je razlika? Ponazorimo na primeru naših pomaranč: - VEZAN sladkor je 'zakljenjen' znotraj celične stene, torej je vgrajen v celično strukturo hrane in tako težje prebavljiv. Tako je npr. fruktoza vezana v celični skelet pomaranče in se mora naše telo zelo potrudit, da jo lahko porabi za energijo. - PROSTI sladkor pa se ne nahaja znotraj celične stene, saj je le ta pri naši pomaranči že popokala z načinom obdelave (ožemanjem). Zato je za telo lažje dostopen in ga lahko hitreje in brez posebnega napora izkoristi za energijo. Z ožemanjem pomaranče tudi pulpa, ki jo pri pomaranči pojemo, ostane in jo večinoma zavržemo. S tem odstranimo veliko koristne prehranske vlaknine.

WHO priporoča manj kot 10 % energijskega vnosa iz prostih sladkorjev.

Torej za povprečno osebo z dnevnimi potrebami 2000 kcal, lahko predstavlja sladkor največ 200 kcal. 1 g sladkorja ima 4 kcal, torej v dnevu lahko zaužijemo največ 50 g prostega sladkorja. Tu ne gre le za dodani sladkor, temveč tudi za sladkor naravno prisoten v sadju in nekateri zelenjavi. 300 ml pomarančnega soka vsebuje 25 g sladkorja, torej lahko, v kolikor ne zaužijemo nič drugega sladkega v dnevu (nič sadja, sladkanega čaja, kokakole, vode z okusom, nič medu in sladkarij), spijemo 600 ml pomarančnega soka. *iz 450 olupljenih pomaranč smo iztisnili 300 ml soka


1,502 views1 comment

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page