top of page

So BCAA aminokisline optimalen vir beljakovin?


Človeško mišično tkivo sestavlja 20 aminokislin (AK), med njimi 9 esencialnih (telo jih ne more proizvesti samo). AK lahko v mišičnem tkivu najdemo v obliki različnih strukturnih beljakovin, ter v obliki prostih AK (»mišični presnovni bazen«). Presnovni bazen predstavlja vir AK za izgradnjo novega ali obnovo poškodovanega mišičnega tkiva. Za obnovo mišičnega tkiva v našem telesu skrbi proces, ki ga imenujemo mišična beljakovinska sinteza (MBS). Le ta je lahko miofibrilna, mitohondrijska in sarkolemska. V mišični presnovni bazen pa prihajajo AK iz procesa mišične beljakovinske razgradnje (MBR). Težava, ki se pojavi pri BCAA je, da vsebujejo zgolj 3 esencialne AK (levcin, izolevcin in valin). Torej bo pri MBS manjkalo 6 esencialnih AK za izgradnjo oz. obnovo mišičnega tkiva. Ostalih 6 esensicalnih aminokislin je sicer prisotnih v presnovnem bazenu, vendar je raven le teh prenizka, da bi zagotovila dovolj velik vir aminokislin za izgradnjo novih funkcionalnih beljakovin v mišičnem tkivu.

V spodaj prikazanih študijah so primerjali nivo miofibrilarne MBS v 4 urah po končanem treningu (v spodnjih okončinah) po zaužitju placeba, 5.6 g BCAA in 20 g sirotkinih beljakovin. Rezultati so na infografiki prikazani v odstotkih povečanja MBS glede na PLACEBO skupino. Ugotovili so, da BCAA aminokisline povečajo miofibrilarno MBS za 22 % v primerjavi s PLACEBO skupino, kar je za več kot 50% manj kot SIROTKINE beljakovine (49 %). Torej, kot že zgoraj pojasnjeno, BCAA aminokisline ne zagotavljajo dovolj »gradnikov« (esencialnih aminokislin), za optimalno obnovo mišičnega tkiva v primerjavi z vnosom SIROTKINIH BELJAKOVIN, ki vsebuje vse esencialne aminokisline.


Viri:

Jackman in sod. 2017, Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans; Witard in sod. 2014, Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise;

359 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page