top of page

Sladkor, bela smrt! - Odgovor za medije

Updated: May 28, 2019


Na temo sladkorja je bilo narejenih že malo morje prispevkov – in včeraj smo dobili novega.

Oddaja Preverjeno na PopTV-ju: https://goo.gl/SEuYg4

Dobrih 13 minut dolg prispevek, ki postavlja vprašanje ali smo od sladkorja lahko odvisni, vključuje mnenja več zdravnikov specialistov iz različnih področij, strokovnjaka iz tujine ter različnih laikov. Zaključi se s spevnimi besedami: "sladkor – kokain, pretirano ali ne, redí, povzroča bolezni in ne more nadomestiti ljubezni."

Res je, ne more nadomestiti ljubezni.

Hkrati je prav, da se opozarja o prekomernem uživanju sladkorja, še posebej je potrebno izpostaviti ta problem pri otrocih!

Pa vendar - ali res moramo demonizirati sladkor in ga pribiti na križ ter obtožiti vseh problemov današnjega časa?

Če pozorno poslušate vse strokovnjake:

  • "..da je sladkor droga kot alkohol, to se zdi pa pretirano" – 3.50

  • "Ne pomeni, da smo odvisni, tudi če to (uživanje sladkorja) počnemo vsak dan" – 12.20

Z večjo mero se lahko z večino trditvami strokovnjakov strinjamo (zbode predvsem izjava, da se moramo za zdrave možgane sladkorju popolnoma odpovedati in podobna pretiravanja). Kljub temu pa je gledalec na koncu prispevka prepričan, da se mora sladkorju na vse možne načine izogniti, ker se mu drugače slabo piše.

Problem tega prispevka je dejstvo, da stvari jemlje izven konteksta, v gledalcu vzbuja strah in zgražanje ter ga zavaja, namesto da bi ga podučil, izobrazil in mu na ta način dejansko koristil.

Izpostavlja se raziskavo na podganah in miših, medtem ko je bila narejena že vrsta raziskav na ljudeh (o tem smo pisali že pred časom: https://goo.gl/EHQmsi). Sladkorju se pripisuje krivdo za povzročitev nastanka zdravstvenih stanj, kot sta depresija in tesnoba ter opozarja, kako oseba, ki je odvisna od heroina in kokaina hlasta po sladkorju in ga uživa kar na žlico. Če smo objektivni, je sladkor verjetno zadnja stvar, o kateri bi se morali sekirati, če imamo zgoraj postavljene diagnoze.

Ste zdravi? Imate normalno telesno maso? – v tem primeru vam zmerno uživanje sladkorja (ob redni telesni aktivnosti) ne bo prav nič škodilo.

Imate zdravstvene težave? Imate prekomerno telesno maso oz. ste debeli? V tem primeru poiščite strokovno pomoč in pozdravite/izboljšajte stanje v katerem ste.


Dejstvo je, da debelost res močno prispeva k vsem kroničnim boleznim, ki so naštete v prispevku. Vendar za debelost ni kriv neposredno sladkor, temveč presežek zaužite energije. Po sladkorju kot takem redko posegamo, problematična so predvsem živila, ki vsebujejo kombinacijo sladkorja in maščob in s tem pričarajo za mnoge božanski okus v ustih.

"Ena sladica po kosilu je manj nevarna, kot da človek na tešče popije sladko pijačo" - 10.00

Izvzemanje določenih živil/hranil iz konteksta celostne prehrane je neprimerno in zavajajoče! In v tem prispevku se nikjer ne omenja, da so pravzaprav zdrave prehranjevalne navade ključnega pomena, če nočemo imeti težav z vsemi boleznimi, ki se jih pripisuje sladkorju! Pitje koka kole za zajtrk zagotovo ne predstavlja zdravih prehranjevalnih navad, vendar imejmo v mislih to, da lahko kozarec soka predstavlja 200 kcal, medtem ko z okusnimi sladicami hitro zaužijemo tudi več kot 500 kcal. Namesto, da s prstom kažemo na posamezno živilo, izobrazimo ljudi, kakšen zajtrk si naj pripravijo in kako naj določeno hrano umestijo v svoj jedilnik.

Prispevek pozablja pomen zdrave prehrane, kar bi pravzaprav moralo biti glavno sporočilo prispevka.

"Sladkor zamenjajmo z ljubeznijo" – ljubezni nam verjetno res primanjkuje, vendar nam bo v boju z boleznimi sodobnega časa v večjo korist, če bomo ljudi izobrazili in jim na razumljiv ter praktičen način predstavili, kako razviti zdrav odnos do hrane. Na ta način lahko preprečimo, da sploh pride do situacij, ko osebe "morajo" zaužiti 300 g čokolado.

V celotnem prispevku je enkrat izpostavljeno: "bistveno je, da zdravo živimo" – in to s strani fanta, ki prodaja slaščice.

In zdravo bomo živeli, če bomo:

  • Vzpostavili zdrav odnos do hrane in telesu zagotovili hranila, ki jih potrebuje

  • Redno telesno aktivni

  • Svojemu telesu zagotovili dovolj spanca

  • Karseda zmanjšali stres

  • Negovali odnose z osebami, ki so nam blizu

  • Sebi namenili dovolj časa in pozornosti

Za vsako izmed teh alinej se je potrebno potruditi, prav vse pa so potrebne za celostno zdravje. Na področju prehrane vam lahko pomagamo, pri vseh drugih pa vas lahko usmerimo na pravi naslov.

Sporočilo medijsko izpostavljenim organizacijam in osebam: namenimo raje več pozornosti konkretnim in oprijemljivim informacijam, ki jih bodo ljudje znali uporabiti in jim bodo v pomoč pri vzpostavljanju zdravega življenjskega sloga, namesto da jih strašimo in vzbujamo še več nepotrebnih skrbi.

484 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page