top of page

3 stvari, ki niso del uspešne izgube telesne mase


1. Instant rešitve s hitrimi rezultati.

Ljudje si na vseh področjih, vključno s prehrano, želimo čim hitrejših rezultatov, s čim manj napora. Rezultate “čez noč” obljublja tudi marsikatera dieta, ki ravno zaradi tega zveni še bolj privlačno. Moraš pa se zavedati, da običajno ni tako enostavno kot se sliši. Vsaj ne, če želiš rezultate ohranjati na dolgi rok. Kilogramov nisi pridobil/a v enem tednu, zato ne moreš pričakovati, da boš z izbrano dieto in vadbo v nekaj tednih naredil/a “čudež”. Kaj pa potem, ko teh nekaj tednov/mesecev mine? Se vrneš na stare tirnice? Potem lahko pričakuješ, da bo tudi rezultat temu primeren.

2. Ekstremne diete.

Večina diet, ki obljublja hitro izgubo telesne mase vključuje ekstremne pristope in zahteva popolno odpovedovanje določenim živilom. Ne jejte ogljikovih hidratov; odstranite tri bele strupe; izključite vse živalske izdelke; jejte samo sveže sadje in pijte zelenjavne sokove. Zakaj? Ker ljudje tako delujemo. Lažje se določeni hrani (začasno) v celoti odpovemo, kot da bi se držali pravila zmernosti in le nekoliko zmanjšali količino določenih živil. Ampak saj veš - tisto kar je “prepovedano” je vedno najslajše.

3. Preobremenjenost s (pre)hrano.

Ko se lotiš takšne in drugačne diete, se hitro zgodi, da hrana postane središče tvojega življenja. Še posebej, če se v resnici izgubiš že pri osnovah prehrane, in moraš o tem še bolj razmišljati in hrani posvetiti še več pozornosti. Če želiš dosledno upoštevati, kar dieta narekuje, prilagajanje in spontanost ne prideta več v poštev, saj je pravila potrebno striktno upoštevati. Če ti spodleti, pa se hitro oglasi slaba vest. In tako se ujameš v začaran krog.

Do izgube telesne mase lahko prideš na številne bolj ali manj uspešne načine. Seveda lahko z različnimi dietami in drugimi metodami telesno maso izgubiš v kratkem času. A ko se lotiš izgube telesne mase vseeno razmišljaj en korak naprej. Ne “en mesec že potrpim, potem pa…”. Kaj potem? Se vrneš na stare tirnice in kilograme pridobiš nazaj? Ravno zaradi takšnih dogodkov si želimo, da pričneš razmišljati o spremembah, ki jih boš lahko ohranjal/a na dolgi rok. Če pri tem potrebuješ usmeritve pa že veš, kje nas najdeš.

134 views0 comments

टिप्पणियां


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page