top of page

5 stvari, ki so del naše filozofije


#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #individualnipristop #celostnipristop #prehrana #zdravje

1. Uravnotežena prehrana.

Pri nas ima prednost uravnotežena prehrana in ne raznovrstne diete, ki so dan danes še vedno zelo popularne. Zakaj? Uravnotežena prehrana namreč ne narekuje izločanja skupin živil ali le določenih živil. Le to lahko na dolgi rok vodi v prenajedanje in nezadovoljstvo, predvsem pa povzroča ogromno stresa in zelo malo fleksibilnosti. Želimo da razumeš, da so lahko vsa živila del tvoje prehrane ter da jih znaš v ustreznih količinah umestiti v svoje obroke.

2. Dobra in slaba živila ne obstajajo.

Ljudem želimo približati mišljenje, ki ne podpira delitev živil na dobra in slaba oziroma na zdrava in nezdrava. Obstajajo le bolj primerna in manj primerna živila glede na tvoje potrebe in življenjski slog. Pri opredeljevanju živil na zdrava in nezdrava imajo ljudje velikokrat prepričanje, da lahko “zdravo” živilo pojedo v večjih količinah, kar ne drži. Poglejmo si primer: Olivno olje ima izredno ugodno maščobno-kislino sestavo (vsebuje enkrat nenasičene maščobne kisline, katere imajo v naši prehrani prednost pred nasičenimi maščobnimi kislinami), zaradi česar ga velikokrat označijo kot “zdravo” živilo. Ali to pomeni, da ga lahko uporaljaš v neomejenih količinah? Vsekakor ne. Tako kot ni priporočljivo pretiravati z vnosom čokolade, ki jo velikokrat označimo kot “nezdravo”, ni priporočljivo pretiravati z uporabo olivnega olja, kljub njegovi super maščobni sestavi. Tako čokolada kot olivno olje sta lahko del uravnotežene prehrane, če ju uporabljamo v zmernih količinah. Zmernost je namreč ključna pri vseh živilih, s tem pa izničimo ločevanje živil na dobra in slaba.

3. Individualni pristop.

Naše delo temelji na individualnem pristopu. Vsak izmed nas je namreč drugačen. Imamo različne energijske potrebe, ki so povezane z načinom življenja, poklicem, ki ga opravljamo, telesno dejavnostjo. Prav tako imamo različne preference glede živil, ki jih vsakodnevno uživamo. Brez individualnega pristopa, bi bilo doseganje ciljev izredno težko, hkrati je težko vzdrževati način prehranjevanja, ki ni prilagojen tebi in tvojim potrebam. Kar pa se velikokrat zgodi ravno pri posluževanju diet.

4. Instant rešitev ni.

Veliko ljudi, ki se obrača na nas, prehranske svetovalce, pričakuje rezultate v najkrajšem možnem času, kar je izredno nemogoče. Spreminjanje navad - v tem primeru prehranskih navad je namreč maraton in ne šprint na dolge proge, kar povemo vsaki stranki že na samem začetku. Želimo si, da so zastavljeni cilji za stranko dosegljivi ter, da jih lahko na dolgi rok uspešno vzdržuje, saj se na ta način izogne posluževanju diet, ki vodijo v začaran krog. Seveda je pri doseganju ciljev zelo pomembno, da je prehrana prioriteta, saj lahko le na ta način uspešno premagujemo vse “zidove”, ki se pojavi na skupnem “maratonu”.

5. Podpiramo celostni pristop.

Si mislil, da je za zdravje potrebno urediti le prehrano? Definitivno ne, saj je prehrana le en del sestavljanke, ki nam pomaga vzdrževati naše zdravje. Pomembno vlogo igrajo namreč tudi spanje, telesna dejavnost, naše duševno zdravje ter socialni in ekonomski status. Poskrbi torej tudi za zadostno količino spanja, socialne stike, ki ti veliko pomenijo ter ne pozabi na svojo telesno dejavnost ali katerikoli drug hobi, ki te bo napolnil z dobro voljo in novo energijo.


67 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page