top of page

7 odtenkov testenin

Na trgovskih policah je različic testenin še več kot pri večini drugih živil.


Najrazličnejših oblik, iz različnih mok in z raznoraznimi dodatki. Seznam sestavin je kljub temu običajno povsem minimalističen.

testenine, makaroni, pašta, pasta, barilla, špageti, metuljčki, špinačne, čičerikine testenine, lečine testenine, čičerika, leča, stročnice, polnozrnate testenine, polnozrnato, polnozrnati rezanci, jajčne testenine, brez glutena, celiakija
Testenine

Tiste najbolj osnovne so narejene iz bele pšenične moke ali zdroba in vode. Čeprav testenine v osnovi uvrščamo med ogljikohidratna živila, pšenica vsebuje tudi gluten in druge beljakovine, zato obrok nekoliko obogatijo tudi s tem hranilom.


Pri nas kot eno izmed osnovnih sestavin smatramo tudi jajca. A morda boš presenečen/a, če boš večkrat prebral/a seznam sestavin in ugotovila, da se jajca na njem pogosto ne nahajajo. Če se, pa je običajno že v imenu poudarjeno, da gre za jajčne testenine. Še to, čeprav bi lahko pričakovali, jajce nima bistvenega prispevka k vsebnosti beljakovin.


Polnozrnate testenine se od belih razlikujejo v tem, da so narejene iz polnozrnate moke ali zdroba. Tudi hranilni vrednosti sta na prvi pogled podobni. Z eno bistveno izjemo. In sicer, da so polnozrnate bolj bogate s prehransko vlaknino in minerali, zato jih v kontekstu vsakodnevne uravnotežene prehrane bolj priporočamo.


Seveda so proizvajalci poskrbeli, da tudi tisti, ki ne smejo uživati glutena, za testenine niso prikrajšani. Kot brezglutenska alternativa pšenični moki, se najpogosteje uporabljata koruzna in riževa moka. A ravno zato ker ne vsebujejo glutena, je vsebnost beljakovin manjša, zato se še bolj osredotoči na to, da jih v obrok dodaš dovolj iz drugih virov.


Naslednje so špinačne testenine. Ker so zelene barve in jim je že v osnovi dodana zelenjava, marsikdo hitro sklepa, da je zadeva bolj »zdrava«. Resnica je taka, da špinača ni glavna sestavina, pač pa gre za bele testenine z dodatkom dehidrirane špinače. Delež le te običajno ne predstavlja več kot 5 % vseh sestavin.


Vse bolj aktualne so testenine iz leče, čičerike ipd. Pri teh je namesto pšenične uporabljena moka iz stročnic. Že osnovna sestavina je bolj bogata z beljakovinami in prehransko vlaknino, zato lahko že samo s testeninami izboljšaš hranilno vrednost obroka.


Bi se rad/a takšne stvari naučil/a sama dešifrirati iz embalaže živil? Tudi na to v našem prihajajočem projektu nismo pozabili.

367 views0 comments

Comentários


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page