top of page

Riba?

Riba v ribji palčki je kot piščanec v hrenovki. Kot marelica v marelični marmeladi. Kot mleko v sladoledu.


V osnovi je vse super. Živila, ki imajo zelo pomembno mesto v uravnoteženi prehrani. Ampak v kombinaciji z drugimi sestavinami ne dosegajo več svojega prvotnega namena.


Vse ribe so odličen vir beljakovin. Predvsem mastne morske ribe so ob tem še bogate z zdravju koristnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki jih v ostalih živilih skorajda ne najdemo.


Kaj pa se zgodi, ko ribo oblečemo v panado?

riba, oslič, omega 3, file, spar, bela riba, beljakovine, ribje palčke, ledo, palčke, zamrznjeno, kalorije, maščobe, ocvrto
Ribe in ribje palčke

V prvi vrsti izgubimo del ribe. V ribji palčki namreč riba kot taka dejansko predstavlja le dobro polovico vseh sestavin. Ostalo pripada predvsem panadi na račun katere delež ogljikovih hidratov preseže delež beljakovin. Ko v naslednjem koraku palčke še predocvrejo (ja, večina zamrznjenih paniranih živil je že predhodno ocvrtih, da so doma čim prej pripravljena za uživanje) pa se znatno poveča tudi delež maščob. Posledično tudi energijska vrednost ribjih palčk močno preseže energijsko vrednost enake količine ribjega fileja. Da ne bodo brez okusa, se seveda tudi pri soli ne varčuje. Še za predstavo: 100 g pomeni približno tri ribje palčke.


Ribe so super živilo, v pravem pomenu besede. Tako super, da jih poskušaj v svoj jedilnik vključiti vsaj dvakrat na teden. Ampak prednost daj tistim v svoji osnovni obliki, pa naj bo to sveža, zamrznjena ali konzervirana riba.


Tudi ribje palčke pa so namenjene temu, da so del naše prehrane in se jih da na različne načine vključiti v uravnotežen obrok. Kako?

- Namesto, da jih doma še enkrat ocvreš jih pripravi v pečici.

- Namesto, da jih poješ deset, zmanjšaj količino in krožnik dopolni z drugimi bolj ustreznimi živili.

- Namesto, da jih serviraš s pomfrijem in majonezo, jih postrezi s skledo solate.


Ja, še vedno vztrajamo, da so z nekaj premisleka vsa živila lahko del zdrave prehrane. To je le eden izmed primerov, ki jih boš po opravljenem SpoznajPrehrano izzivu obvaladal/a tudi sam/a.

170 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page