top of page

Arašidi - ste to res vi?

Si tudi ti velik ljubitelj arašidovega namaza? Za zajtrk na kosu kruha in v spremljavi domače marmelade ali kot dodatek k ovsenim kosmičem, za malico pa v kombinaciji z banano ali jabolkom – njami.


Mimogrede, ja, govorimo o arašidovem namazu in ne o arašidovem maslu. Maslo je namreč poimenovanje za izdelek iz mleka živali, medtem ko se podobna živila rastlinskega izvora (z nekaj izjemami) imenujejo namazi.


Arašidi vsebujejo velik delež nenasičenih maščob, beljakovine, prehransko vlaknino, antioksidante ter nekatere vitamine in minerale. Arašidov namaz je zato povsem dobrodošel del tvojega jedilnika. A vendarle gre za živilo z visoko vsebnostjo maščobe in posledično z visoko energijsko vrednostjo, zato bodi pazljiv kakšno količino vključiš v obrok. Ena žlica? Potem pa še poližeš žlico in pokrovček ter postrgaš namaz z robov kozarca, pa smo hitro pri dveh žlicah.


Še bolj pozoren pa bodi pri izbiri arašidovega namaza, saj si vsi med seboj niso enaki. Na trgovskih policah lahko najdeš take s samo eno sestavino - arašidi. To je na embalaži običajno označeno s podatkom “100 % arašidi”. Pri takšnih namazih se pogosto zgodi, da se na površini začne izločati olje. Gre za povsem naraven pojav, olje pa izvira iz arašidov samih, zato celotno vsebino pred uporabo le dobro premešaj in bo spet takšna, kot mora biti. Po drugi strani pa imamo na tržišču veliko takšnih namazov, katerim so zaradi boljše teksture in prijetnejšega okusa izdelku dodani še sladkor, sol, različna rastlinska olja in/ali morebitne druge sestavine. Prisotnost teh sestavin lahko prepoznaš že iz same teksture namaza. Tisti iz 100 % arašidov je ponavadi bolj tekoč in gladko steče z žlice, namaz z več sestavinami pa je ponavadi bolj čvrst, običajno niti ni tekoč, je pa mazav.

arašidi, namaz, arašidov namaz, arašidovo maslo, peanut butter, oreški, oreščki
Arašidov namaz

Ko smo se lotili primerjave hranilnih vrednosti, smo med izdelki pričakovali več razlik - a smo bili presenečeni. Še nedolgo nazaj smo lahko našli namaze, pri kateri so bile te razlike precej večje. Bodisi je v tehnologiji predelave prišlo do nekakšnega tehnološkega preskoka ali pa je padla cena surovine, saj delež arašidov v teh več-sestavinskih namazih še ne tako daleč nazaj ni presegal 80 %, dandanes pa je vsaj 90 % skoraj stalnica. Je pa na tržišču še zmeraj moč najti tako različice s 65 % kot tudi tiste s 95 % arašidov.


Puristi bi rekli, da je smiselno stremeti k izdelkom s čim manj sestavinami. Če cena ni dejavnik, ki bi ti omejeval izbiro in ti okus ustreza, vsekakor izberi namaz iz 100 % arašidov. Če pa ti odgovarjajo namazi z malenkost dodanega sladkorja in soli, sedaj na tržišču obstajajo izdelki z izboljšano hranilno vrednostjo, ki se močno približajo namazu s 100 % arašidi. Zato ti na srce polagamo le tole - vklopi razum in beri označbe na živilih.


310 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page