top of page

Beljakovinski napitki

Težko je zgrešiti, da imamo dandanes na trgovskih policah pravo poplavo beljakovinskih izdelkov. Skorajda vsako »klasično« živilo že ima svojo različico z večjo vsebnostjo beljakovin. Beljakovinski namaz, jogurt, kaša, kosmiči, svaljki…


Če proizvajalec v svoj izdelek doda nekaj ekstra beljakovin in ga opremi z imenom »proteinski«, vsi planejo po njemu. Za nekatere so celo sinonim za prehransko ustreznejšo alternativo. Še ena pogosta značilnost teh izdelkov pa je, da se z dodatkom besede »beljakovinski« opazno poveča tudi njihova cena.


Glede na to, da ima marsikdo težave z doseganjem zadostnega vnosa beljakovin s svojo prehrano, so tovrstni izdelki lahko zelo učinkovita pomoč. No, vsaj nekateri. Tisti, pri katerih je vsebnost beljakovin dejansko omembe vredno večja kot pri klasični različici in pri katerih ne plačaš le napisa na embalaži.


Beljakovinske ploščice, pudingi in napitki so primeri ustrezne, beljakovinsko bogate malice. Ker seveda tudi med podobnimi izdelki različnih proizvajalcev obstajajo razlike, smo v današnji primerjavi pod drobnogled vzeli beljakovinske napitke.

Beljakovine, proteini, beljakovinski napitek, proteinski napitek, dukat, fit, z bregov, danone, barbells, active zone, mercator, proteini.si, lidl, milbona, skyr, kalorije, cena, čokolada, vanilija, malica
Beljakovinski napitki

Dve osnovni sestavini večine beljakovinskih napitkov sta posneto mleko in mlečne beljakovine. Vsebnost beljakovin se giblje med 5 in 10 g/100 g. Vsem je skupno to, da imajo relativno nizko energijsko vrednost, saj maščob ne vsebujejo, slajeni pa so s sladili, ki za razliko od sladkorja ne prispevajo k energijskemu vnosu.


Napitki se med seboj razlikujejo v velikosti embalaže. Če za malico popiješ eno plastenko oz. tetrapak, je to, poleg same vsebnosti beljakovin, še en dejavnik od katerega zavisi, koliko beljakovin boš zaužil/a v obroku. Še bolj ključna stvar pa je »price-performance«. Glede na to, da v sestavi med različnimi napitki ni večjih razlik, je po drugi strani cenovni razpon ogromen. Morda se nekatere od blagovnih znamk slišijo bolj »kul«, sploh če jih reklamirajo različni fitnes influencerji, ampak dejansko niso nič superiorni cenejšim različicam. Če upoštevaš razmerje med beljakovinami in ceno, sta napitka znamk Z bregov in Active zone še najbolj smiselna izbira.


Kateri pa je tvoj najljubši (znamka in okus)?

636 views0 comments

コメント


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page