top of page

Brez slabe vesti?

Pozdravljeni! Ekipa SpoznajPrehrano si je med poletjem vzela malo zasluženega počitka, zdaj pa se vračamo polni energije in novih idej. Plavali smo in poleževali na plaži, kolesarili in hodili v gore, se družili s prijatelji, predvsem pa smo se lepo imeli. Koliko sladoleda smo pojedli, smo že zdavnaj nehali šteti. Ti tudi? In koliko od teh sladoledov si pojedel brez slabe vesti? Mi prav vse.

sladoled, poletje, sladica, brez slabe vesti, čokolada, highlife, kalorije, sladkor, maščobe, beljakovine
Sladoled brez slabe vesti

Ker proizvajalci sledijo prehranskim trendom, se v zadnjem času na trgovskih policah pojavlja vse več izdelkov, na katerih je izrecno poudarjeno, da so »brez slabe vesti«. Kaj to pravzaprav pomeni? Da imajo nizko energijsko vrednost? So brez sladkorja? Z manj maščob? Imajo visoko vsebnost beljakovin? Vse to so argumenti, ki se pojavljajo na takšnih izdelkih. In z vsako takšno trditvijo naraste tudi njihova cena.


Sladoled je sladica in njegov namen je ravno to, da občasno poteši tvojo željo po sladkem. Zakaj bi torej moral biti brez sladkorja? Prav tako ni njegov primarni namen, da z njim pokriješ potrebe po beljakovinah, saj imamo za to na jedilniku druga živila.


Če imaš ob uživanju (določene) hrane slabo vest ali če klasične izdelke zamenjuješ s tovrstnimi alternativami, samo zato ker naj bi bile prehransko bolj ustrezne, pa ti v resnici sploh niso všeč in ob tem hrepeniš po tistemu pravemu – v tvojem odnosu do hrane nekaj škripa.


Da hrano poješ "brez slabe vesti" ne potrebuješ posebnega dovoljenja proizvajalca ali napisana na embalaži izdelka. Kaj če bi raje stremel/a k temu, da je tvoja prehrana večino časa uravnotežena in v ta kontekst spada tudi tvoj najljubši sladoled. Ne 100 % naravni sladoled, ne beljakovinski sladoled s sladili, ne veganski sladoled, ne zamrznjena voda z okusom in ne zblendana banana. Tudi tisti v kornetu, z dvojnim čokoladnim prelivom in še smetano za po vrhu.

248 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page