top of page

Češnjica na vrhu torte

Če je tvoja prehrana večino časa skladna s tvojimi potrebami in cilji, vedno ostane še nekaj prostora za »hrano za dušo« in tudi sladica je lahko povsem sprejemljiv del tvojega jedilnika. V preteklih primerjavah si spoznal, kakšna je razlika med navadnim in proteinskim krofom, mlečnim in vodnim sladoledom ter mlečno in temno čokolado. Si bil presenečen? Tokrat pa smo se posvetili tortam. Pri teh poznamo malo morje različic – čokoladne, sadne, skutine, jogurtove in še in še. Odločili smo se za primerjavo dveh: tiste najbolj klasične smetanove torte in presne torte.

torta, klasična, smetana, presna, sadje, sladica, kalorije, maščobe, sladkor
Klasična in presna torta

Prva je nekakšna definicija torte, brez kakršne si včasih nismo znali predstavljati vrhunca rojstnodnevne zabave. Biskvit iz moke, jajc in sladkorja, med plasti biskvita pa namazana debela plast kreme iz smetane s poljubnim sadjem.


Na drugi strani imamo presno torto. Te v zadnjem času postajajo vse bolj priljubljene, predvsem zato, ker ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Primerne so za vegane, po prepričanju nekaterih pa veljajo tudi za bolj »zdravo« alternativo običajnim tortam. Podlago torte najpogosteje sestavljajo oreški in dateljni, zmiksani v enotno zmes. Za kremo oziroma nadev lahko uporabimo različne veganske nadomestke mlečnih izdelkov (npr. rastlinsko smetano ali rastlinske napitke) ali naredimo kremo iz zmletih oreškov. Za želeno teksturo je običajno dodano še rastlinska maščoba, za slajši okus pa javorjev sirup. In seveda poljubno sadje. Še ena prednost presnih tort pa je ta, da jih ni potrebno speči, ampak vse skupaj le postavimo v hladilnik in počakamo, da se ohladi in strdi.


Poglejmo energijsko in hranilno vrednost obeh tort. Že če primerjaš energijsko vrednost, vidiš, da ima presna torta primerljivo ali celo več kalorij od nam bolj vsakdanje sadne torte. To je predvsem posledica visoke vsebnosti maščob, s katerimi sta bogata tako podlaga torte, kot tudi nadev. S tem se očitno ne more primerjati niti smetana, ki je sicer polnomastni mlečni izdelek. Kaj pa sladkor? Klasične torte vsebujejo kar precej sladkorja, saj ga za teksturo in okus uporabimo tako v biskvitu, kot tudi v kremi. V presni torti pa sladkor pravzaprav sploh ni neposredno dodan, količina pa je vseeno precej visoka. Sladkor v tem primeru izvira iz dodanega javorjevega sirupa in ene osnovnih sestavin podlage – datljev.


Če v slaščičarni raje izbereš presno tortico, ker ti je bolj všeč – izvoli. Če pa jo izbereš samo zato, ker je bolj »zdrava« - tudi s koščkom torte s smetano vsake toliko časa ne bo nič narobe. Izberi tisto, ki ti je najljubša, predvsem pa v njej uživaj. In saj veš - zmernost je lepa čednost.

403 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page