top of page

Semena so v teoriji veliko boljši vir hranil, kot v praksi

Danes bomo primerjali dva priljubljena dodatka jogurtu, smoothijem, različnim kašam in sladicam: chia semena in lanena semena. Dve vrsti semen, ki ju marsikdo jedem dodaja predvsem zato, ker sta »zdravi«. Ali ste vedeli, da so chia semena semena ene od vrst žajblja?


Pogosto slišimo, da so semena dober vir beljakovin. V teoriji je, to res - chia semena vsebujejo kar 17 g beljakovin na 100 g, lanena semena pa še malenkost več. To je celo več od posnetih mlečnih izdelkov, jajc in stročnic.


Pa vendar - če obroku dodamo eno žlico semen, je to približno 10 g. Si torej predstavljate, kje je šele 100 g?

chia semena kalorije, lanena semena kalorije, chia semena beljakovine, lanena semena maščobe, primerjava živil
Splošno gledano so semena bogat vir hranil. S praktičnega vidika pa, glede na zaužito količino, predstavljajo zgolj majhno obogatitev obroka. Gre bolj za popestritev.

Lanena semena vsebujejo nekoliko več maščob, zaradi česar imajo tudi višjo energijsko vrednost. Približno polovico vseh maščobnih kislin v obeh vrstah semen predstavljajo omega-3 maščobne kisline, predvsem esencialna α-linolenska maščobna kislina. Chia in lanena semena so tako vir omega-3 maščobnih kislin, ampak ne pozabimo, da je pretvorba le-teh iz rastlinske hrane, v za nas bolj pomembne dolgoverižne nenasičene maščobne kisline, slaba. Zato za zadosten vnos raje poskrbimo tako, da uživamo ribe vsaj dvakrat na teden, od tega enkrat mastne ribe (losos, skuša, sardela).


Chia in lanena semena so tudi vir prehranske vlaknine in antioksidantov, obrok pa obogatijo še z nekaj mangana, magnezija, kalcija, fosforja in z drugimi minerali.


Semena imajo lupino, ki lahko ovira dostop do hranil. V tem primeru cela nerazgrajena semena izločimo. Pred uporabo jih je zato priporočeno zmleti, s čimer izboljšamo absorpcijo in izkoristljivost hranil.

Obe vrsti semen običajno pred uporabo za nekaj ur namočimo v poljubno tekočino (vodo, mleko, jogurt). Semena imajo dobro sposobnost za vezavo vode in lahko tvorijo gel, zato obrok dobi želatinasto teksturo. Če vam taka tekstura ugaja, je to eden od razlogov zakaj semena vključiti v vaš jedilnik.


In še razlika - okus. Chia semena so praktično brez okusa, medtem ko imajo lanena nekoliko spominjajo na oreške.


Tako z eno, kot tudi z drugo vrsto semen torej nekoliko povečamo hranilno vrednost obroka. Vendar pa, glede na količino, ki jo v praksi dejansko zaužijemo, ne moremo trditi, da gre res za dober vir beljakovin, omega-3 maščobnih kislin in ostalih hranil, zato lahko zaključimo, da ne gre za “superživila”, ampak zgolj za hranilno in teksturno popestritev obroka.


1,682 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page