top of page

Či-či či-či čio čips

Ti je poznana situacija, ko odpreš vrečko čipsa pa je ta, ne da bi se sploh zavedal, prazna?


Čips je prigrizek, ki ga uvrščamo med t.i. hiperokusna živila. To so tista živila, ki zaradi kombinacije maščob, soli in/ali sladkorja povzročijo sproščanje hormonov sreče, kar je razlog, da moraš biti močan karakter, da nehaš jesti še preden jih zmanjka.


Če poznaš našo filozofijo veš, da je lahko tudi čips del uravnotežene prehrane. Če je večina tvojih obrokov hranilno bogatih in če se znaš ustaviti pri zmerni količini. Kot večina živil dandanes, pa tudi čips obstaja v številnih različicah.

čips, chips, prigrizek, snack, chio, sol, oven, oven baked, kettle, kettle cooked, kotel, pečica, pečen, leča, lečin čips, beljakovine, proteini, beljakovinski čips, proteinski čips, energijska vrednost, kalorije, maščobe
Čips

Tista najbolj osnovna je čips s soljo. Klasičen ocvrt krompir, s posledično visoko vsebnostjo maščob in visoko energijsko vrednostjo. Zanimivost: večja kot je površina živila, več maščobe absorbira, in rezina čipsa ima kar 10-15x večjo površino od pomfrija.


Vse bolj oglaševan je »oven baked« oz. čips pečen v pečici. Tak način priprave zahteva manjši dodatek olja, zato je vsebnost maščob manjša, tudi do 70 %. Okus pečenega čipsa je popolnoma sprejemljiv, zato je ustrezna in manj energijsko bogata alternativa ocvrtemu čipsu. Ker stvar ni nikoli samo črna ali bela, pa ima »oven« čips precej daljši seznam sestavin, med katerimi se pri vrhu znajde tudi sladkor.


Naslednja različica je »kettle cooked« oz. čips kuhan v kotlu. Ime je nekoliko zavajajoče, saj bi dejansko kuhan krompir vseboval mnogo manj maščob kot ocvrt. V resnici gre za zelo podobna proizvoda, s praktično enako hranilno vrednostjo. Razlikujeta se predvsem v tem, da so rezine »kettle cooked« čipsa debelejše, postopek priprave pa daljši, zaradi česar naj bi bil še bolj hrustljav in polnega okusa.


Proteinski izdelki so trenutno velik »hype«, zato na trgovskih policah seveda potrebujemo tudi čips z večjo vsebnostjo beljakovin. Eden izmed njih je lečin »čips«. »Čips« zato, ker ni narejen iz krompirja, pač pa je njegova glavna sestavina lečina moka, iz katere izhaja večina beljakovin. Tudi ta izdelek vsebuje manj maščob kot klasičen čips. Če ti je njegov okus všeč, ima ta prigrizek med zgornjimi še najbolj ugodno hranilno vrednost.


Kateri pa je tvoj zmagovalec med čipsi?

489 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page