top of page

Domači prigrizki

Kdaj pa kdaj se res prileže kakšen prigrizek. Zvečer ob ogledu dobrega filma, ob pijači s prijatelji, na zabavi, ali pa kar tako, za malico. Po prigrizkih posezi čim bolj občasno, a saj veš, tudi za hrano za dušo je prostor.


Izbira prigrizkov je raznolika, včasih ti zapaše kaj sladkega, drugič rajši izbereš slano. Odvisno od želje, preferenc in priložnosti. V današnji primerjavi smo zbrali nekaj slanih prigrizkov.

prigrizki, snack, hrustljavi, slani, čips, oven baked, lays, crunchips, kokice, pokovka, koruza, čičerika, odlično
Slani prigrizki

Čips je ocvrt krompir in glede na postopek priprave je pričakovano, da vsrka veliko količino maščobe v katerem je pripravljen in ima zato visoko energijsko vrednost. Če si prebral našo primerjavo o maščobah za cvrenje, veš tudi, da čips zaradi večje površine vpije celo več olja kot pomfri. Vedno večja pa je tudi ponudba čipsov pečenih v pečici. Pri teh je delež maščobe lahko več kot polovico manjši in posledično je nižja tudi njihova energijska vrednost. A je ta še vseeno precej visoka, sploh če se ti pogosto dogaja, da izprazniš celo vrečko čipsa. Verjetno tudi ni potrebno niti poudarjati, da oba čipsa vsebujeta kar precej soli.


Zelo okusen prigrizek z boljšo hranilno vrednostjo pa si lahko povsem enostavno pripraviš kar sam/a.


Doma pripravljene kokice so med slanimi prigrizki pravi zmagovalec. V končni fazi gre samo za koruzo in zrak. Čeprav na prvi pogled energijska vrednost koruznih zrn izgleda relativno visoka, se trik skriva ravno v tem, da se med peko močno poveča njihov volumen. Takšen prigrizek te hitreje nasiti in verjetno je več možnosti, da boš pojedel/a 100 g že narejenih kokic, kot pa vse kokice, ki nastanejo iz 100 g koruznih zrn.


Še en zelo okusen prigrizek je pečena čičerika. Za pripravo potrebuješ le kuhano čičeriko, poljubne začimbe in pečico. Za stročnice že veš, da so zaradi svoje hranilne sestave zelo dobrodošle v tvoji prehrani, če so v obliki hrustljavega prigrizka pa še toliko bolje.


Prigrizki naj se na tvojem jedilniku znajdejo ob čim bolj občasnih priložnostih. Kadar pa se, je boljša izbira, da jih pripraviš doma. Tako lahko sam/a določiš koliko maščobe, soli in sladkorja bojo vsebovali, pa vendar bojo prav tako (če ne še bolj) okusni.


215 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page