top of page

Iz morja na krožnik

Poletje, morje, dobra družba, dalmatinska glasba, odlično vino in še boljša hrana. Kdo tega ne obožuje?


Kar se tiče prehrane na morju, bi se verjetno lahko razdelili v nekaj skupin. Tisti najbolj zagnani si obroke pripravljate povsem enako kot doma. Drugi si zadevo nekoliko poenostavite in veliko hrane že pripravljene prinesete od doma (polnjene paprike so zakon :D). Spet tretji pa si na morju prihranite kuhanje ter kosite in/ali večerjate zunaj, v restavraciji. Ne glede na to kam spadaš ti, morske dobrote, direktno iz morja na krožnik, so na poletnem dopustu skorajda obvezne.

morsko, morska hrana, morski sadeži, morje, ribe, lignji, kalamari, školjke, klapavica, škampi
Morske dobrote

Ribe in morski sadeži imajo nizko energijsko vrednost, so dober vir kakovostnih beljakovin in (dolgoverižnih) omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za naše zdravje. Vsebujejo tudi kar nekaj vitaminov (predvsem vitamine B skupine) in mineralov (jod, cink, selen, tudi baker).


Ribe, lignji, školjke, škampi in ostale morske dobrote so zelo dobrodošel del tvoje prehrane. Ko si na morju izkoristi to, da je vse res sveže in točno veš, iz kje prihaja.


Vseeno pa moramo poudariti pomen načina priprave in izbire sestavin. Že res, da imajo lignji nizko energijsko vrednost, ampak kdo pa ne obožuje ocvrtih kalamarov, obvezno v spremstvu tatarske omake? Ali lignjev polnjenih s pršutom in sirom? Eno in drugo, predvsem na račun maščobe, precej poveča energijsko vrednost obroka. Lignji na žaru bodo zato bolj ustrezna izbira.

336 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page