top of page

Je nadomestek sira res nadomestek?

Različni načini prehranjevanja, ki omejujejo ali pa popolnoma izključujejo izdelke živalskega izvora so zadnje čase precej v porastu. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, ki redno skrbijo, da se na trgovinskih policah povečuje ponudba izdelkov, ki poskušajo nadomestiti živila živalskega izvora.


Večina rastlinskih alternativ po izgledu spominja na svoj »izvirnik«, zaradi zakonodaje pa morajo ti izdelki nositi nekoliko prilagojena imena. Tako imamo na policah različne rastlinske napitke, rastlinske alternative jogurtu, batine, namaze iz oreškov in nadomestke sira. Slednjega smo izbrali za današnjo primerjavo.

sir, nadomestek, nadomestek sira, rastlinski, mlečni izdelki, mleko, edamec, vegansko, vegetarijansko, vege, vegganz, vegani, vegan, alternativa
Sir in nadomestek sira

Sir je eden od mlečnih izdelkov, ki v naši prehrani predstavljajo dober vir beljakovin in kalcija. Kljub temu vedo opozarjamo, da je sir eden izmed mlečnih izdelkov z največjim deležem maščobe in posledično visoko energijsko vrednostjo, vsebuje pa tudi veliko soli. Čeprav je odličen, ni ravno priporočeno, da ga poješ kar cel kolut.


Je pa sir precej vsakdanje živilo s katerim lahko popestrimo marsikatero jed. Je pica brez sira sploh pica? Če se prehranjuješ izključno rastlinsko, verjetno poskušaš najti ustrezno zamenjavo. Na srečo je ponudba nadomestkov sira vedno bolj široka. Žal pa imajo ti, razen imena in izgleda, s pravim sirom le malo skupnega.


Razen nekaterih redkih izjem, ki so narejene iz stročnic ali oreškov, je osnovna sestavina nadomestkov sira samo izbrano rastlinsko olje. V njegovi sestavi zato prevladujejo maščobe, ki jih je lahko celo več kot pri polnomastnem siru. Ker so nadomestki najpogosteje narejeni iz kokosovega olja, večino predstavljajo nasičene maščobne kisline. Če smo rekli, da je sir dober vir beljakovin, teh pri rastlinskih alternativah skorajda ni. Namesto njih pa vsebujejo večji delež škroba, ki poskrbi za ustrezno, siru podobno, teksturo. Količina soli je še večja, o kalciju pa v nadomestkih skorajda ni ne duha ne sluha.


Rastlinski nadomestki sira torej poskušajo biti alternativa pravemu siru, a imajo v resnici z njim bolj malo skupnega. Če so ti nadomestki všeč jih seveda, tako kot vse, v ustreznih količinah lahko vključuješ v svoj jedilnik. Ob tem pa ne pozabi, da moraš nekatera hranila, kot so beljakovine in kalcij, poiskati v drugih virih.

517 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page