top of page

Kaj izbrati - klementine ali suhe fige?

Klementine in suhe fige se zdijo kot nekakšno tradicionalno sadje v obdobju decembra in tudi pozneje, v začetku novega leta. Seveda so oboje užitne in dostopne tudi tekom preostanka leta.


Imamo številne dokaze, da ima vključevanje zadostnih količin sadja v našo prehrano koristne učinke na naše zdravje. Če na hitro povzamemo, lahko rečemo, da ima to pozitiven učinek na splošno zdravje in počutje ter prinaša manjšo verjetnost za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni. Kljub temu pa lahko med različnimi živili znotraj skupine sadja prihaja do velikih razlik v energijski vrednosti.Klementine kalorije, suhe fige kalorije, suhe fige sladkor
Primerjava energijske in hranilne vrednosti klementin in suhih fig.


Poglejmo torej razliko med priljubljenim “prednovoletnim” sadjem. Na eni strani imamo klementine - majhne, priročne, sveže in okusne. Idealne za hiter prigrizek med dvema obrokoma ali za večerno sladkanje. Suhe fige pa ravno tako predstavljajo okusen prigrizek, z eno pomembno razliko. Ker gre za suho sadje, je sladkor v njih veliko bolj skoncentriran. Energijska vrednost na 100 g živila je tako veliko višja. Nekoliko več pozornosti je zato pomembno nameniti njihovi količini. Kljub temu suhe fige predstavljajo dobro alternativo bolj kaloričnim klasičnim “sladkarijam”, ki so največkrat mešanica sladkorja in maščobe in na osnovi čokolade.


Gledano z vidika energije je za energijo iz 100 g suhih sliv potrebno pojesti 8 povprečnih klementin. Iz tega vidika so klementine verjetno primernejše za “snackanje” - težje jih je pojesti res veliko količino.


Za konec pa še ta zanimivost: za 100 g suhih fig je potrebnih približno 400 g svežih.


Naj bo vaša izbira sadja v 2020 čim bolj pestra! :)

229 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page