top of page

Hidriranost v času poletja - enostavni nasveti za večji vnos tekočine

Updated: Jul 9, 2019

Z vseh strani stalno dobivamo informacije o pomembnosti zadostnega vnosa tekočine v telo. Lahko rečemo, da povsem upravičeno. Voda je namreč nepogrešljiva snov za delovanje našega telesa. V njej potekajo praktično vsi procesi, ki nas ohranjajo pri življenju. Voda predstavlja tudi največji delež mase našega telesa. Če poenostavljeno zaključimo: bistvenega pomena je, da telesu zagotoviti dovolj tekočine.

Poleti pa potreba po zadostni hidriranosti še posebej pride v ospredje. Visoke temperature namreč povzročijo, da se bolj potimo, kar vodi v dodatno izgubo telesne tekočine, ki jo je treba nadomestiti. Če se ukvarjate s kakršnokoli telesno aktivnostjo na prostem, so te izgube še toliko večje.


Pri doseganju ustrezne hidriranosti bi vam radi pomagali, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo.


Voda z ledom je dobra ideja za poletno osvežitev.
Ustrezna hidriranost je za optimalno delovanje organizma nujno potrebna. Priporočljivo je piti predvsem vodo.

1. Bodite pripravljeni na vse - tekočina naj bo vedno pri roki.


Kjerkoli že ste, pa naj bo to doma, v službi ali na prostem, vedno poskrbite, da boste imeli na voljo dovolj tekočine. Najboljše je, če imate svojo »flaško« ali drugo vrsto embalaže (steklo > plastika), ki je stalno na vidnem mestu. Naj bo stalno na dosegu vaše roke. Ko jo izpraznite, je ne pozabite ponovno napolniti – to lahko izkoristite še za kratek sprehod in razteg vaših nog in celega telesa. Ko se odpravljate od doma (na sprehod, pohod, v šoping ipd.) pa naj bo napolnjena flaška v torbi ali nahrbtniku pripravljena za vaš spopad s poletno vročino.


2. Vodo lahko tudi jeste.


Ni potrebno, da vso tekočino vnesete v »tekoči obliki« - lahko jo tudi pojeste. Večina svežega sadja in zelenjave namreč vsebuje med 80 in nekaj manj kot 95 % vode, kar lahko znatno prispeva k našem vnosu tekočine. V praksi to pomeni, da z zaužito skledo narezane lubenice v telo avtomatsko vnesete še 2-3 dl vode. Sadje in zelenjava poleg vode vsebujeta še cel kup mikrohranil in prehranske vlaknine, zato lahko temu rečemo win-win situacija. Zgolj nekaj primerov vode-polnega sadja in zelenjave: jagodičevje, lubenica, melona, grozdje, grenivka, kumare, paradižnik, zelena...


Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vode.
Sadje in zelenjava sta dober vir tekočine. Poleg tega pa zagotavljata še obilico vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih koristnih snovi.

3. Ne pijte alkoholnih pijač za žejo - alkohol vas lahko dehidrira.


Poletje je med drugim tudi čas za nekoliko pogostejša druženja, poroke in piknike. Te družabne dogodke pogosto spremljajo alkoholne pijače. Ne bomo vam rekli, da si na vroč dan ob hrani na žaru ne smete privoščiti piva. Bodite pa pozorni, da alkohola ne popijete preveč. Alkohol (natančneje etanol) je namreč diuretik, kar pomeni, da pospeši izločanje vode iz telesa. Spomnite se na to, kako pogosto ste šli po pivu ali dveh na malo potrebo. Visoke temperature in pospešeno izločanje vode iz telesa zaradi alkohola lahko vodijo v dehidracijo. Sledi slabo počutje, glavobol, v hujših primerih tudi omotica in podobno. Največ, kar lahko storite je, da omejite vnos alkohola, za vsako popito alkoholno pijačo pa spijte še kozarec ali dva vode.


4. Izlete v naravo naj spremlja zadostna količina tekočine.


Kdo nima rad poletnih aktivnosti na prostem? Sprehodi, krajši ali daljši izleti v hribe, kolesarjenje in tako naprej. Pri njih pa spet naletimo na vročino – visoke temperature nam narekujejo, da moramo s seboj vzeti dovolj tekočine. Koliko je to »dovolj«? Pravilnega odgovora tu ni. Odvisno od vaše telesne mase, temperature okolice, stopnje potenja in časa trajanja aktivnosti. Ne pozabite – če traja pot do vašega cilja 3 ure, bo približno toliko časa trajala tudi pot nazaj. Na to bodite pripravljeni in s seboj raje vzemite nekoliko več tekočine.Izlete v naravo naj vedno spremlja dovolj tekočine. Zapomnite si - bolje, da je nekaj prinesete domov, kot da ste pol poti žejni.

5. Enostavni nasveti za popestritev navadne vode.


Za zadosten vnos tekočine, ki je poletni nekoliko višji kot običajno, je pomembno, da pijete tekočino, ki vam je všeč. Voda naj bo tista prva izbira. Okus (oz. ne-okus) vode pa lahko postane nekoliko dolgočasen, zato si vodo lahko popestrite z dodatkom limoninega soka in uživate v hladni limonadi. V vrč vode lahko dodate vejico ali dve mete in/ali melise ter vse skupaj postavite v hladilnik. Osvežilna poletna pijača je tako pripravljena. Tudi narezane kumare, pomaranče, limete… lahko navadno vodo spremenijo v nekaj čisto drugega, kar vas lahko spodbudi k dodatnemu pitju. Dobra izbira je tudi ohlajen čaj - npr. jasminov zeleni čaj z limoninim sokom. Izogibajte se prekomernemu pitju alkohola in izbirajte raje brezalkoholne izvedbe klasičnih alkoholnih pijač. Tudi sladke pijače in sokovi naj ne bodo prva izbira pri gašenju žeje.


Kjerkoli že ste in karkoli počnete, ne pozabite, da vaše telo za optimalno delovanje in dobro počutje nujno potrebuje dovolj tekočine. Zgornji nasveti vam pri tem lahko pomagajo. Veljajo tudi na dopustu! :)

316 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page