top of page

Kalorije v obroku in kalorije tako mimogrede

Če nekoliko več pozornosti nameniš svoji prehrani, poskrbiš, da so tvoji obroki pestri in uravnoteženi. Saj veš kaj to pomeni, a ne? Vir beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, nekaj kakovostnih maščob ter obilica zelenjave ali sadja. S tako sestavljenimi obroki poskrbiš za zadosten vnos hranil, poleg tega pa boš po njem ostal/a sita dalj časa.


Kaj pa med obroki, upoštevaš enaka pravila? Ali se ti pogosto dogaja, da posežeš po prigrizkih, ki niso najbolj prehransko ustrezni? Ali sploh ne ješ "nič", pa telesna masa vseeno ne gre v želeno smer?


Na infografiki je zbranih nekaj živil, ki se lahko znajdejo na tvojem jedilniku in posledično prispevajo k tvojemu energijskemu vnosu.

kalorije, energijska vrednost, obrok, malica, prigrizek, grški jogurt, skyr, banana, sadje, kava, bela kava, mleko, sladkor, piškot, arašidi, oreški, odlično, sladke pijače, pijača, multisola
Kalorije v obroku in mimogrede

Kot lahko vidiš, je njihova energijska vrednost precej podobna. Ampak poglejmo širšo sliko.


Grški jogurt in banana sta primer hranljive in nasitne malice, s katero boš lažje dočakal/a naslednji glavni obrok.


Oreški (brez olja in soli) so sicer hranljiv dodatek obrokom, ampak zaradi visoke vsebnosti maščob z njimi ne gre pretiravati. Če ti je poznano, da se težko ustaviš samo pri eni manjši pesti oreškov, je lahko njihov prispevek hitro kar velik.


Včasih pa zagotovo skočiš na kavico v bližnji lokal. Kava z mlekom ali smetano, malo sladkorja in zraven še piškot. Tako mimogrede, med pogovorom s prijateljem/ico.


Ali pa namesto vode za žejo izbereš plastenko sladke pijače, ki nič ne prispeva k tvoji sitosti in praktično skorajda ne veš, da si jo popil/a.


Ne pozabi, tudi take »malenkosti« štejejo.

603 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page