• Varineja Drašler

Ko piščančji burger postane zvezda obroka

Je burger lahko uravnotežen obrok? Seveda!


Imamo bombetko, ki je vir ogljikovih hidratov, polpet kot vir beljakovin, vse skupaj pa obložimo še z zajetno količino zelenjave in zaokrožimo z okusno omako. Povsem enaka pravila, kot če bi obrok zlagali na krožnik.


Sestavini burgerja, ki v največji meri vplivata na njegovo energijsko vrednost sta omaka in polpet. Pri omaki bodi pozoren, da izbiraš manj mastne omake, v vsakem primeru pa pazi na količino omake, ki jo dodaš v hamburger. Še dodatno pa lahko namesto bele izbereš polnozrnato bombetko in tako obroku dodaš nekaj prehranske vlaknine, vitaminov in mineralov.


Zvezda burgerja pa je zagotovo meso. Klasično bi mu lahko rekli "polpet" ali “pleskavica”, dandanes pa tudi mesu v tej jedi rečemo kar “burger”. Tudi v nadaljevanju tega zapisa bomo z besedo "burger" imeli v mislih samo meso, ne pa cele jedi.

Piščančji in goveji burger

Goveji burgerji običajno vsebujejo 20 – 30 % maščob, zato so lahko precej energijsko bogati in lahko s takšnim obrokom hitreje presežeš svoje energijske potrebe. Kaj pa če ti povemo, da obstaja zelo ustrezna alternativa, prav tako okusna, ampak hkrati manj bogata z maščobami in energijo? Lahko izbereš piščančji burger! Burger iz piščančjega mesa lahko najdeš med novimi izdelki Perutnine Ptuj iz linije Natur Premium. Ta je absolutni prvak v svoji kategoriji. Vsebuje kar 96 % piščančjega mesa, 15 % beljakovin, predvsem pa manj maščob od govejih tekmecev. En kos vsebuje le 101 kcal, kar je za več kot tretjino manj od primerljivega govejega burgerja.


Če želiš nekoliko manj energijsko bogato različico torej naslednjič namesto govejega izberi piščančji burger. Burger iz piščančjega mesa Perutnine Ptuj zaradi svoje sestave predstavlja odlično osnovo za sočen in okusen hamburger, ki je hkrati še uravnotežen in hranljiv. Dvojna zmaga!

112 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

Zavod SpoznajPrehrano

031 425 221

info@spoznajprehrano.com

Ostani na tekočem

  • Grey Blogger Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon

Zavod SpoznajPrehrano