top of page

Ko ti življenje da limone, si naredi limonado

Updated: Jul 2, 2020

Kdo ne mara limonade? Limonada je osvežilni napitek, ki lahko lepo popestri tvojo vsakodnevno hidracijo. Pogosto pride na vrsto zjutraj - nekateri imajo radi toplo, spet drugi hladno. Njena priljubljenost pa še posebej pride do izraza v toplejših dneh, ko smo še bolj žejni kot običajno in hladna limonada odlično odžeja. Mi jo najraje pijemo hladno po različnih telesnih aktivnostih doma ali v naravi.

limonada, limonada sladkor, domača limonada, kupljena limonada, sola, sladkor, domača limonada sladkor, kupljena limonada sladkor, energijska vrednost
Primerjava domače in kupljene limonade

Priprava limonade je enostavna, hitra in zelo poceni. Vzameš limono, jo prerežeš na pol in jo ožameš. Poljubno količino limoninega soka zliješ v kozarec ali flaško, preostanek dopolniš z vodo. Razmerje limoninega soka in vode prilagodi tvojemu okusu. Priporočamo nesladkano limonado, če pa ji dodaš žličko sladkorja, pa tudi ne bo nič narobe.


Kaj pa “kupljena limonada”? Tu pa je zgodba malo drugačna. Pijača s primerjave vsebuje poleg vode in limoninega soka še sok limete in pomaranče, nekaj dodane askorbinske kisline (vitamina C) in znatno količino sladkorja. Ravno vsebnost sladkorja je glavna razlika med tema pijačama.


Limona kot sadje seveda vsebuje nekaj sladkorja. Če pripraviš 500 ml limonade tako, da razredčiš 50 ml limoninega soka z vodo, bo vsebnost sladkorja v pijači zanemarljivih 1,3 g. Tudi če doma pripravljeno limonado sladkaš s polno žličko sladkorja, ga s tem dodaš zgolj okrog 4 g, kar je v primerjavi s podatkom, ki sledi, še vedno malo. S 500 ml sladke limonade iz trgovine vneseš 43 g sladkorja, kar je 8x več, kot če si doma pripravljeno limonado sladkamo z žličko sladkorja.


Ustrezna hidracija telesa je komponenta prehrane, ki ima na počutje najhitrejši in najbolj drastičen vpliv. Na zadosten vnos tekočine bodi še bolj pozoren v toplejših mesecih, saj takrat zaradi potenja tvoje telo izgubi večjo količino tekočine. Tekočino raje kot s kupljeno nadomesti z doma pripravljeno limonado. S tem poleg nižjega vnosa sladkorja poskrbiš še za okolje, saj porabiš manj plastične embalaže, če si limonado pripraviš doma v steklen kozarec ali v flaško.


227 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page