top of page

Kokakolo brez sladkorja, prosim

Prideš v McDonald’s. Naročiš hamburger in pomfri. Zraven pa kokakolo zero.


Se sliši smešno, ane? Greš v restavracijo s hitro hrano, naročiš nekaj prehransko ne najbolj ustreznih jedi, bolj bogatih z maščobami in z višjo energijsko vrednostjo, potem pa misliš, da boš svoj obrok “rešil/a”, če namesto navadne kokakole izbereš tisto brez dodanega sladkorja.

mcdonalds, mek, coca cola, kokakola, cocacola, cocacola zero, sladkor, kalorije, hamburger, pomfri, krompirček, brez sladkorja, zero, dieta, maščobe, energijska vrednost, hitra hrana, hujšanje, zdravje

Pa je ta poteza, res tako nesmiselna? Večina izmed nas je ljubiteljev hitre hrane in zato je edino smiselno je, da jo od časa do časa umestimo v svoje jedilnike. Je pa takšne obroke zagotovo težje spraviti v naš energijski budget. Če hitra hrana ni ravno pogosto na jedilniku in če se držimo zmernosti, potem takšnih obrokov ni potrebno “izboljševati”, pa kljub temu ne bodo bistveno vplivali na naše prehranske cilje in zdravje.


Če želiš, pa je seveda tudi takšne obroke običajno mogoče optimizirati. Bodisi nekoliko prilagodiš izbiro jedi (prehransko bolj ustrezne izbire, manjša porcija) in/ali prosiš za manjšo količino tistih sestavin, ki običajno bistveno prispevajo k energijski vrednosti obroka (npr. sir, omake, prelivi).


Nenazadnje pa dejansko lahko narediš veliko razliko že samo z izbiro pijače. Seveda hamburger in krompirček paše poplakniti z (veliko) kokakolo. Ampak, ali ni zakon, da imaš danes možnost piti kokakolo, brez da bi s tem vplival/a na energijsko vrednost obroka. Če namesto navadne, izbereš kokakolo brez sladkorja, dejansko narediš več kot 200 kcal razlike. To pa ni tako malo ane?


Ne glede na to, kakšni so tvoji prehranski cilji, ni potrebe, da se katerikoli hrani odpoveduješ. Lahko pa že z majhnimi in skoraj neopaznimi spremembami določena živila ali obroke lažje umestiš znotraj svojih energijskih potreb.


Imaš tudi ti kakšen trik, s katerim optimiziraš svoje obroke?

262 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page