top of page

Koliko kruha pa ti po(pi)ješ?

Ena izmed stvari, ki jih res neprestano poudarjamo je definitivno ta, da uravnotežen obrok sestavljajo vse skupine makrohranil – ogljikovi hidrati, beljakovine, kakovosten vir maščob ter obilica zelenjave in/ali sadja. Ja, tudi ogljikovi hidrati so nepogrešljiv del te zgodbe. Pa vseeno se še vedno najde marsikdo, ki je prepričan, da so prav oni tisti, ki nosijo odgovornost, da se njegova telesna masa, kljub trudu, ne zmanjša oziroma se celo poveča. Še posebej tisti z visokim glikemičnim indeksom. In, če jih uživaš po xy uri zvečer. Ja, tako prepričanje je še vedno (pre)pogosto.


V resnici nič od tega neposredno ne drži. Telesna masa je odvisna le od dolgoročnega celotnega energijskega vnosa, h kateremu prispevajo vsa živila, ki jih zaužiješ, ne pa samo tista bogata z ogljikovimi hidrati. Glikemični indeks ni zanesljiv parameter in obnašanje sladkorja v tvoji krvi je odvisno od vseh sestavin, ki sestavljajo tvoj obrok. Energijska vrednost živila pa je prav tako enaka, ne glede na to kdaj živilo zaužiješ, bodisi je to ob 8 zjutraj ali ob 8 zvečer.

alkohol, alkoholna pijača, kruh, toast, vino, pivo, gin, tonik, vodka, red bull, rum, kola, Coca Cola, CocaCola, borovničke, žganje, energijska vrednost, kalorije
Alkoholne pijače in kruh (toast)

Ob tem, ko se morda zavestno izmikaš uživanju živil bogatih z ogljikovimi hidrati, pa si ob (neuravnoteženem) obroku privoščiš kozarec vina. Ali pločevinko piva na pikniku ali med gledanjem nogometne tekme. Pa gin-tonik ali drug poljubni koktejl na babjem večeru. In saj veš, ko sta priložnost in družba pravi tudi redko ostane le pri enemu.


Različne sladke in alkoholne pijače so pravzaprav »le« pijače in pogosto pozabimo, da tudi te lahko pomembno doprinesejo k energijskemu vnosu. Alkohol ima že sam po sebi visoko energijsko vrednost (7 kcal/g), če temu dodamo še ostale sestavine in dodatke k pijačam pa seštevek hitro raste.

Razlogov za (ne)doseganje svojih prehranskih ciljev ne išči v posameznem živilu ali skupini živil, ampak vedno upoštevaj širšo sliko. In ne pozabi, da je del tvoje prehrane in energijskega vnosa tudi pijača, ki jo popiješ. Sladke pijače, alkoholne pijače ter kava ali čaj z različnimi dodatki se ob nepazljivosti pri količini lahko po energijski vrednosti približajo že kar celemu obroku.

497 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page