top of page

Ledena kava, 2. del

Prejšnji teden smo v primerjavi predstavili ledene kave različnih proizvajalcev, ki jih lahko že pripravljene kupiš v trgovini. Te lahko služijo kot samostojen napitek ali kot osnova, ki jo dopolniš z dodatki po svojem okusu.


Danes pa ti predstavljamo še ledeno kavo, ki jo pripraviš doma ali jo naročiš v gostinskem lokalu. Receptov in idej je toliko, kolikor je pivcev ledene kave in gostincev. Mi smo za današnjo primerjavo izbrali enega izmed najbolj klasičnih.

ledena kava, ledena, kava, poletje, napitek, sladoled, čokolada, kava z mlekom, espresso, instant kava, smetana, kakav, piškot, mleko, recept
Domača ledena kava

Za osnovo smo izbrali instant kavo, lahko pa jo nadomestiš tudi s pravo kavo ali espressom iz kavnega avtomata. Tej smo dodali delno posneto mleko, vendar gostinci pogosteje uporabljajo polnomastnega. Kavo z mlekom smo sladkali z žličko sladkorja in kot se za ledeno kavo spodobi, smo ji dodali kepico sladoleda in stepeno smetano. Vse skupaj smo posuli z žličko kakava in namesto češnjice na vrhu torte dodali še piškotek.


Kava v osnovi je bila brez energijske vrednosti, vsak izbran dodatek pa je k njej prispeval svoj delež. Z vsemi dodatki ima naša ledena kava 485 kcal, kar praktično predstavlja že cel obrok.


Kar je pri domači pripravi najboljše je to, da si ti tisti/a, ki določaš kaj in koliko dodatkov bo tvoj napitek vseboval. Vedno obstaja možnost, da kakšno sestavino izpustiš, jo dodaš v manjši količini ali jo nadomestiš z bolj ustrezno alternativo. Tako ali drugače pa v ledeni kavi uživaj, ker veš, da so sicer tvoji obroki ustrezni, zato ima tudi takšen napitek mesto na tvojem jedilniku.


Kateri dodatki pa ne smejo manjkati v tvoji ledeni kavi? Zaupaj nam svoj recept!

372 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page