top of page

Ledena kava za vroče poletne dni

Vsi ljubitelji kave roke gor!


Kava je napitek brez katerega si marsikdo ne predstavlja začeti dneva. Napolni nas z energijo in s svojo omamno aromo osvaja naša srca. V vročih poletnih dneh in pri se nam bolj kot vroča hrana in pijača bolj prileže nekaj hladnega in osvežilnega. Na srečo je nekdo »iznašel« kavo v takšni različici, s katero se lahko razvajamo tudi, ko so temperature zunaj visoke. In to ni samo mrzla, ampak ledena kava!


Ledeno kavo si lahko pripraviš doma po enem izmed mnogih receptov in s poljubnimi dodatki. Da je zadeva še bolj enostavna in ti prihrani nekaj časa za pripravo pa so poskrbeli številni proizvajalci. Sestavine so zmešali že oni, ledeno kavo zapakirali v embalažo in jo postavili na trgovinske police.

Kava, ledena, ledena kava, poletje, napitek, mleko, sladkor, s budget, pomurske mlekarne, maxim, barcaffee, petrol, z bregov
Ledena kava

Katere sestavine običajno zmešajo v ledeno kavo? Osnova je vedno mleko. Temu nato dodajo kavni pripravek, ki je mešanica kavnega ekstrakta oziroma instant kave, sladkorja ter karamelnega sirupa. Pogosto dodajo še nekaj arom, barvilo in stabilizatorje, ki ohranijo ustrezne senzorične lastnosti napitka. Nekaterim so dodane še druge sestavine, npr. smetana.


Vsebnost maščob v kupljeni ledeni kavi ni visoka, in je odvisna predvsem od vsebnosti maščobe v mleku. Zato pa so že pripravljeni napitki precej bogati s sladkorjem. Upoštevaj tudi dejstvo, da običajno ne popiješ le 100 ml ledene kave. In da za piko na i dodaš še kepico sladoleda in smetano. Potem se številke hitro seštevajo.


Kaj pa ti, ledeno kavo kupiš ali si jo raje pripraviš doma?

229 views0 comments

Commentaires


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page