top of page

Na kaj pomisliš, ko slišiš besedno zvezo zdrav obrok?


#zavodspoznajprehrano #zdravobrok #bowla #zajtrk #ogljikovhidrati #makrohranila #zdravaprehrana #uravnoteženobrok #sadje #prehranskevlaknine

“Danes sem imel/a res zdrav zajtrk.” Kaj je tvoja prva asociacija na zapisan stavek? Sadni smuti, sadna bowla, ogromno zelenjave, odsotnost ogljikovih hidratov ali obrok, ki vsebuje vsa potrebna makrohranila?


Se strinjaš, da je pravilen odgovor zadnji - obrok, ki vsebuje vsa potrebna makrohranila? Zakaj? Poglejmo si današnji primer. S sadno bowlo našemu telesu res zagotoviš prehranske vlaknine, vitamine in minerale. Na prvi pogled se sliši super in zdravo. Kajne? Pa vendar...s takšnim obrokom svoje telo prikrajšaš za beljakovine in maščobe, ki so prav tako pomemben del naše prehrane. Obrok torej ni najbolj uravnotežen, posledično pa tudi ne najbolj nasiten. Vsaj ne za dolgo časa. Naslednjič, ko si boš torej pripravljal/a svoj zajtrk ali katerikoli obrok, si lahko pomagaš z bowlo prikazano na desni sliki, katera je sestavljena iz vseh treh makrohranil. V obrok je vključen jogurt (beljakovine in maščobe), kosmiči in sadji (ogljikovi hidrati) ter arašidov namaz (maščobe).


Ali to pomeni, da ne smeš uživati le sadja? Daleč od tega. Želim le, da razumeš ozadje, kako bo določena izbira živila in oblikovanje obroka vplivalo na tvojo sitost in da želja po prigrizku, ki bo v primeru izbire sadne bowle najverjetneje zelo kmalu nastopila, ne bo presenečenje, ki bi te spravilo v slabo voljo.


Želiš osvojiti svoboden način prehranjevanja, pridobiti znanje, s pomočjo katerega boš brez večjih težav pripravil/a uravnotežen obrok, razumel/a pomen posameznih makrohranil ter razumela/a ozadje določenih situacij, s katerimi se trenutno srečuješ pri prehranjevanju? Potem ne zamudi naše novosti, ki jo pripravljamo samo za vas.


Coming soon :)

194 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page