top of page

Nekaj za na kruh - univerzalna malica

Kos kruha s poljubnim dodatkom je neke vrste univerzalna malica - se strinjaš?

Možnih kombinacij je ogromno, vse pa pridejo z določeno energijsko in hranilno vrednostjo. V spodnjem zapisu jih predstavljamo zgolj nekaj.


Sir – priljubljen mlečni izdelek, s katerim popestrimo marsikatero jed. Nekateri se mu ne morejo upreti, drugi se ga izogibajo, češ da redi in dviguje holesterol. Sir je pravzaprav povsem ustrezno živilo in ga kar pogumno vključite v svoj jedilnik. Je bogat vir kalcija, maščob in beljakovin, pa tudi vitaminov A, B2, B12 ter cinka in fosforja. Res je, da vsebuje veliko (nasičenih) maščob, in ker vemo, da le-te hitro znatno doprinesejo k vnosu energije, je bolje, da posežete po »lahkih« sirih, z zmanjšanim deležem maščobe.


avokado toast, lahki sir kalorije, kaj jesti s kruhom, s čim obložiti kruh
Kruh z različnimi dodatki je hitra, enostavna in lahko tudi zelo hranljiva malica. Izbira in količina dodatka je tista, ki po navadi močno vpliva na skupno energijsko vrednost obroka.

Avokado – vse bolj priljubljen sadež, ki se pogosto znajde na naših jedilnikih kot glavna sestavina namaza guacamole, na toastu kot obvezen del »bruncha«, v solatah, tortiljah in še in še. Avokado je zelo hranljivo živilo, bogato z ugodnimi nenasičenimi maščobami (prevladuje oleinska maščobna kislina), prehransko vlaknino, vitamini K, C, E, B5, B6 in folatom, kalijem in antioksidanti. Za razliko od sira ne vsebuje nasičenih maščob, holesterola in natrija. Vseeno pa gre za nekoliko neobičajen sadež, ki vsebuje kar 77 % maščob. Posledično je tudi njegova energijska vrednost precej višja, kot pri drugih vrstah sadja. Zato kljub njegovi izjemni hranilni vrednosti vseeno pomislite, da gre za enega najbolj mastnih rastlinskih plodov, zato obzirnost pri količini ne bo odveč.


Arašidovo maslo – »peanut butter and jelly« smo nekoč poznali iz serij in filmov, kot obvezen del ameriškega zajtrka ali malice. V zadnjih letih pa je zasvojil tudi marsikoga izmed nas. Odličen je na popečenem kruhu, kot dodatek različnim kašam ali zgolj kot spremljevalec banane ali jabolka pri sadni malici. Arašidi so v prvi vrsti vir nenasičenih maščob (prevladuje oleinska maščobna kislina), vsebujejo pa tudi beljakovine, prehransko vlaknino, antioksidante, vitamine B3, B6, B9 in E, med minerali pa so najbolj zastopani magnezij, baker in mangan. A ponovno, gre za živilo z visokim deležem maščob in visoko energijsko vrednostjo. Težko bo, a poskušajte ne izprazniti celega lončka naenkrat. Še dodatno bodite pozorni na to, da si vsa arašidova masla med seboj niso enaka. Najbolj ustrezna so tista, ki vsebujejo zgolj eno sestavino – arašide, medtem ko so nekaterim dodani še sol, sladkor in različna rastlinska olja.


Upamo, da je sedaj še bolj jasno zakaj zagovarjamo to, da se živil ne deli na »dobra« in »slaba« oz. na »zdrava« in »nezadrava«.


Popolnoma vsako živilo ima mesto v naši prehrani. Prav je, da hranilno bogata živila predstavljajo osnovo vaše prehrane. Kljub temu pa je za uravnoteženo prehrano potrebno upoštevati tudi energijsko vrednost živil.


Pestrost, uravnoteženost predvsem pa zmernost – to je ključ do uspeha!


287 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page