top of page

Odnos do hrane med prazniki

Hrana je vedno bila in vedno bo del različnih praznovanj, dogodkov in drugih priložnosti.

hrana, prehrana, prazniki, božič, novo leto, kalorije, hujšanje, motnje prehranjevanja, motnje hranjenja

Kakšno vlogo ji pri tem pripišemo, pa je odvisno od nas samih.


V zadnjem času je hrana (pre)pogosto v središču dogajanja. Tesnoba že samo ob mislih na prihajajoča praznovanja, večje količine hrane kot običajno, štetje kalorij, veliko slaščic, alkoholne pijače, pomanjkanje samokontrole, “po novem letu pa res začnem”, pogovori o hrani, opazke o telesni masi, komentiranje prehrane, razmišljanje o naslednjem treningu, ki bo pokuril vse te kalorije… Vse to pride v ospredje, ko je hrana vodilo takšnih dogodkov. Čustva, ki ob tem pridejo na plan pa so zagotovo vse prej kot prijetna.

Bolj smiselno in bolj prijazno do sebe je, da hrano obravnavaš kot “samo” hrano. Sredstvo, ki ti daje energijo in te oskrbuje s potrebnimi hranili. Kot spremljevalca dogodkov, ki tam nima posebne vloge in ne čustvene vrednosti. Naj v ospredje raje pridejo druženje z družino in prijatelji, pogovori, obujanje spominov na preteklo leto, veselje in smeh, sprostitev od vsakdanjega stresa ter vsa druga pozitivna čustva, za katere si med letom vzamemo premalo časa.

Ne glede na to v kateri od situaciji si trenutno - zapomni si, da so prazniki mnogo več kot samo hrana. Ne dovoli, da ti ostale (prijetne) stvari “uidejo”, na račun tega, da se tvoje misli in pogovori vrtijo okrog hrane in kradejo pozornost tistemu, kar bi v resnici moral biti čar praznikov.


94 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page