top of page

Okusi Italije iz kozarčka

Updated: Jul 9, 2020

Testenine s poljubno omako. Obrok, ki je pripravljen v 10 – 15 minutah, zato se zagotovo pogosto znajde na tvojem jedilniku. Enostavna izbira, ko si v časovni stiski, ko se ti ne da kuhati ali pa želiš preprosto uživati v italijanskih okusih.


Priprava večine omak za testenine ne zahteva ravno naziva »master chef«, a zakaj si ne bi zadeve še poenostavil? Današnja ponudba na trgovskih policah ti namreč omogoča nakup predpripravljenih omak, ki jih samo pogreješ in vmešaš med skuhane testenine. Primera takšnih omak sta paradižnikova omaka z baziliko in pesto z baziliko.


Paradižnikova omaka je verjetno ena izmed najpreprostejših omak, ki zahteva minimalno sestavin – svež paradižnik ali kar paradižnikovo mezgo, čebulo, česen, nekaj soli in poljubne začimbe.


Pesto z baziliko oz. pesto genovese pravzaprav ni omaka, ampak bolj spominja na pasto. V osnovi jo sestavljajo sveža bazilika, pinjole, ovčji sir pecorino ali parmezan, sol, česen in oljčno olje. Tem sestavinam se pri trgovinskih različicah pridružijo še druga rastlinska olja, sladkor, arome, sirotka in pinjenec v prahu, mlečne beljakovine ter sredstvo za uravnavanje kislosti. Namesto pinjol pa so pogosto uporabljeni indijski oreški.

omaka, testenine, paradižnik, pesto, bazilika, kozarček, predpripravljeno, makaroni, italija
Omake iz kozarčka

Že glede na osnovne sestavine lahko sklepamo, da med omakama obstajajo velike razlike, tako v energijski, kot tudi v hranilni vrednosti. Paradižnikova omaka je pravzaprav pasiran paradižnik z nekaj dodatki, zelenjava pa ima, kot vemo, nizko energijsko vrednosti, vsebuje nekaj ogljikovih hidratov ter skoraj nič maščob in beljakovin. Pesto ima kar 8-krat višjo energijsko vrednost od paradižnikove omake, kar je v največji meri posledica visokega deleža maščob. Tudi vsebnost soli je v pestu občutno večja.


Torej, testenine z omako »iz kozarčka«. Vzemimo neko povprečno porcijo testenin za eno osebo, recimo 120 g pirinih peresnikov. S tem dobiš osnovo obroka s približno 430 kcal. Če testeninam dodaš polovico kozarčka paradižnikove omake (200 g), dodaš vsega skupaj 122 kcal, kar skupaj nanese okrog 550 kcal. Če izbereš pesto, in ker nihče ne mara jesti suhih testenin, pa mimogrede pristaneš na dveh ali treh žlicah. Teh 50 g pesta testeninam doda 260 kcal in vse skupaj ima nekaj manj kot 700 kcal. Razlika ni tako zanemarljiva a ne?


Še nagradno vprašanje: česa je pri obeh obrokih premalo? Beljakovin, seveda. Testeninam in omaki dodaj še npr. piščančje prsi, tuno, jajce ali manj mastno skuto. Še nekaj dodatne zelenjave in skleda solate pa bo obrok prav zares tak kot mora biti.

250 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page