top of page

Kaj pomenijo označbe na mleku?

Označbe na embalaži mleka so pogosto prava uganka. Kaj pomeni, da je mleko homogenizirano ali mikrofiltrirano? So tej postopki nevarni zame? Na dnu embalaže so številke od 1 do 5. Slišal/a sem, da to pomeni, da se lahko mleko s pretečenim rokom uporabe tudi do 5-krat vrne nazaj v proizvodnjo in le malo "osveži", potem pa vrne nazaj v prodajo?!


Na vsa ta vprašanja najdeš odgovore v spodnjem besedilu. In brez skrbi, postopki uporabljeni za proizvodnjo mleka, ne ogrožajo našega zdravja.

Pomen označb na embalaži mleka
Pomen označb na embalaži mleka

3,5 %, 1,5 %, 0,5 %: Vsebnost mlečne maščobe v mleku. 3,5 % označuje polno mleko, 1,5 % delno posneto mleko in 0,5 % posneto mleko. Ustrezno vsebnost mlečne maščobe v mleku običajno dobimo s posnemanjem mlečne maščobe oziroma smetane, katero se nato v točno določenem deležu vrne nazaj v mleko.


UVT (ang. UHT): Ultravisok temperaturni postopek (UVT) je način sterilizacije, pri katerem mleko izpostavimo za kratek čas visokim temperaturi (najmanj 135 ºC za zelo kratek čas). Sterilizacija je postopek, ki uniči vse vrste bakterij, njihove spore in inaktivira encima ter tako omogoča, da lahko mleko v aseptično zaprti embalaži hranimo pri sobni temperaturi.


Pasterizirano: Pasterizacija je toplotna obdelava mleka, pri kateri surovo mleko segrevamo pri različno visokih temperaturah v kombinaciji z različnim časom, vendar pa pri nižjih temperaturah kot pri sterilizaciji (na primer najmanj 72 ºC za 15 sekund). S pasterizacijo odstranijo zgolj vse patogene bakterije in inaktivira encime, zato ima takšno mleko krajši rok trajanja in ga originalno zaprtega hranimo v hladilniku.


Mikrofiltrirano: Mikrofiltracija je ena izmed načinov filtracije, pri kateri se običajno uporabi pore v velikosti 0,2-5 mikrometra, kar omogoča odstranitve bakterij. Ker mikrofiltracija lahko poteka pri nizkih temperaturah, ne spremeni okusa mleka. Mikrofiltracija izboljša kakovost mleka in podaljša rok uporabnosti.


Homogenizirano: Homogenizacija je postopek, v katerem maščobne kroglice v mleku mehanično razbijejo, kar preprečuje izločanje maščobe na površino. Postopek homogenizacije pravzaprav omogoča, da je mlečna maščoba razporejena po celotnem volumnu mleka. Homogenizacija mleka ni obvezen postopek, zato na trgovskih policah najdemo tudi nehomogenizirano mleko.


Brez laktoze: Mleko vsebuje manj kot 0,1 g laktoze na 100 g. Laktoza je mlečni sladkor, ki se naravno nahaja v mleku in ljudem z laktozno intoleranco povzroča različne simptome, kot so slabost, napihnjenost, vetrove in/ali driska. Do laktozne intolerance pride v primeru slabše aktivnosti, zmanjšane prisotnosti ali odsotnosti encima laktaza na črevesnih resicah tankega črevesa. Ker mleko in mlečni izdelki vsebujejo minimalno količino laktoze, ljudem z laktozno intoleranco ne povzročajo težav. Za odstranitev laktoze iz mleka običajno uporabljajo prav encim laktaza, ki razgradi laktozo na glukozo in galaktozo. Ker je mešanica teh dveh sladkorjev slajša kot sama laktoza, so mleko in mlečni izdelki brez laktoze nekoliko slajši. Slajši okus je torej posledica razgrajene laktoze in ne dodanega sladkorja.


Številke na dnu tetrapaka: Te številke označujejo, na katerem traku v proizvodnji je bil paket natisnjen.

Ker se embalaža mleka tiska na več trakovih hkrati, jih morajo zaradi sledljivosti oštevilčiti. Številke 12 45 na na primer pove, da je bil ta paket natisnjen na tretjem traku v proizvodnji.


Smo ti rekli, da se ne rabiš ničesar bati. Ravno nasprotno, uporabljeni postopki v proizvodnji mleka so namenjeni povečanju varnosti končnega izdelka!

1,021 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page