top of page

Pazi, da "snack" ne postane glavni obrok

Koliko obrokov povprečno zaužiješ čez dan? Glede na smernice, je najbolj ustrezno, da vsak dan ob približno enakem času zaužiješ tri glavne obroke - zajtrk, kosilo in večerjo. Z njimi naj bi približno enakomerno pokrili večino tvojih dnevnih energijskih potreb. Vsak obrok naj bo uravnotežen, vsebuje naj tisto pomembno porcijo beljakovin, dovolj zelenjave, polnovredne ogljikove hidrate in vir kakovostnih maščob.


Če te med obroki preganja lakota, lahko po potrebi v svoj dnevni jedilnik dodaš še eno ali dve vmesni malici. Izbiraj predvsem živila, ki te bodo nasitila, da boš lažje zdržal/a do naslednjega obroka, predvsem pa naj bodo bogata s hranili. Razliko med hranilno bogato in hranilno revno malico si spoznal/a že v eni izmed prejšnjih primerjav. Primeri hranilno bogate malice so na primer jabolko in pest oreškov, jogurt in banana, krekerji s sirom, žitna ploščica ali nekaj narezanega korenčka s humusom.

malica, obrok, snack, kalorije, energijska vrednost
Malica ali glavni obrok?

A bodi pozoren. Če si pri izbiri nekoliko nepazljiv, se lahko malica glede na energijsko vrednost hitro približa glavnemu obroku. Tako lahko »samo prigrizek« prispeva kar lep delež k vsem dnevno zaužitim kalorijam, kar na koncu dneva pripelje do energijskega presežka. Če se to dogaja pogosto boste posledice kmalu opazili tudi na tehtnici in na svojem telesu.


Malica je zelo ustrezna rešitev, ko te napade lakota, pa še ni čas za glavni obrok. Le premišljeno jo izberi.

240 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page