top of page

Piknik s piščančjim mesom je boljši, kot tisti brez njega

Začela se je sezona piknikov! Druženje na prostem (no, letos v malo bolj omejenem številu) in slastne dobrote z žara - družabni in gurmanski dogodek v enem. Brez čevapčičev in pleskavic si piknik težko predstavljamo. Ponudba mesnih dobrot se tukaj še zdaleč ne zaključi - odščipanci, klobasice, pečenice, ražnjiči, za bolj prefinjene kakšen dobro uležan T-bone, pa seveda vedno nepogrešljivo piščančje meso.


Ko govorimo o piščancu, meso razdelimo v dve skupini: belo meso, kamor uvrščamo prsa, in temno meso, kamor spadajo perutničke in bedra. Temno meso ima takšno poimenovanje zato, ker prihaja iz tistih delov telesa, ki so v času življenja živali bolj aktivni in zato vsebujejo več mioglobina - barvila, ki meso (mišico) nekoliko temnejše obarva.

piščanec kalorije, piščančja prsa beljakovine, hrenovke kalorije, piščančje hrenovke, piščančje bedro beljakovine, piščančje bedro maščobe
Piščančje meso najdemo v številnih oblikah in izvedbah - od pustih do zelo mastnih. Od količine maščobe je odvisna predvsem energijska vrednost. Več maščobe - več "kalorij".

Kot lahko vidimo v razpredelnici je glavna razlika med piščančjimi prsmi in piščančjim bedrom ta, da prsa vsebujejo veliko manj maščob kot bedro, zato jih uvrščamo med pusto meso. Na ta račun so tudi dosti boljši vir beljakovin. Bodite pa pozorni na to, da obstaja pomembna razlika, če vzamete meso s kožo ali brez. Koža je namreč zelo mastna, zato se lahko vsebnost maščob poveča tudi za 10 g/100 g - velja za oba kosa, prsa in bedro. Podatki v naši razpredelnici veljajo za meso brez kože.


Še tretja okusna in priročna opcija med piščančjimi izdelki so hrenovke. Kot lahko vidimo v razpredelnici je energijska vrednost le-teh največja med vsemi tremi živili. Vsebino hrenovke v večini sestavlja mesno testo, ki vključuje meso iz različnih delov piščanca (bolj in manj mastnih). Posledično je količina maščob v hrenovki občutno večja, na ta račun pa pade delež beljakovin. Verjetno ne rabimo poudarjati še visoke vsebnosti soli in aditivov, ki jih tovrstni izdelki običajno vsebujejo.


Naš nasvet je torej: Čim pogosteje izbirajte puste kose mesa. Seveda si lahko privoščite tudi bedra, perutničke, hrenovke ali čevapčiče, vendar v manjših količinah, ker so bolj bogati z energijo, vsebujejo več maščob in manj beljakovin. Ne glede na to kaj izberete pa obroku dodajte še obilico zelenjave - naj bo to osvežilna paradižnikova ali zelena solata, lahko pa tudi bučke, šampinjoni, jajčevci in druga zelenjava, ki jo lahko popečete na žaru.


In še en dobronameren nasvet za vašo varnost: Piščanca vedno specite do konca. Če je v sredini oz. pri kosti še rožnat ali krvav (kar se rado zgodi) ga ne jejte, saj lahko hitro pride do zastrupitve.


478 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page