top of page

Podobno, a različno: Čevapčiči

Večkrat poudarjamo, da namesto, da se fokusiraš na to, kaj vse bi moral/a izključiti iz prehrane, raje razmisli, kaj lahko v obroke dodaš ali kako lahko določena živila nadomestiš, da te bo doseganje prehranskega cilja zate enostavnejše.


Maščoba je energijsko najbolj bogato hranilo in živila z večjim deležem maščob imajo posledično višjo energijsko vrednost. Z nekaj zamenjavami za manj mastne in posnete različice lahko pomembno zmanjšaš energijsko vrednost obroka, čeprav količina ostane popolnoma enaka.

čevapčiči, čevapi, piknik, meso, leskovački, piščančji, piščanec, goveje, svinjsko, kajmak, lepinja, kruh, bela moka, bel kruh, poletje, obrok, kalorije, maščobe, beljakovine, zelenjava, paradižnik, prehranska vlaknina, prehranske vlaknine, zamenjava, alternativa

Eno izmed takšnih živil so tudi čevapčiči, nepogrešljiv del poletnih piknikov. Zraven seveda ne smeta manjkati še lepinja in kajmak. Takšen obrok pa hitro postane energijsko zelo bogat. In ne, ni lepinja tista, ki redi. Če občasno namesto leskovačkih, narejenih iz govejega in svinjskega mesa, izbereš piščančje čevapčiče, hkrati pa ne spremeniš količine čevapčičev, kot tudi nobene od ostalih sestavin obroka, njegovo energijsko vrednost zmanjšaš za več kot 200 kcal. To pa je že kar pomembna razlika. Ob vseh teh dobrotah pa nikar ne pozabi še na nekaj zelenjave - za zdravje in za večjo sitost.


Seveda piščančji čevapčiči ne bodo vedno na voljo ali pa so zate klasični čevapčiči pač nenadomestljivi. Ni problema. Le za enako kalorij boš moral/a pojesti kakšen čevapčič manj. Sicer pa, čevapčiči niso na meniju vsak dan in en piknik obrok ne bo tisti, ki bo določal kaj se bo dogajalo s tvojo telesno maso. Želimo ti le pokazati, kako se lahko zgolj z zamenjavo na prvi pogled podobnih, a hkrati različnih živil, komaj opazno približaš svojemu prehranskemu cilju.


Imaš tudi ti kakšen podoben trik?

534 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page