top of page

"Pohanje" iz pečice

Včasih majhne stvari naredijo veliko razliko. Dober primer tega je, kako lahko samo z načinom priprave živila vplivaš na njegovo končno energijsko vrednost. Poglejmo kar na primeru pomfrija.

pomfri, pomfrit, ocvrto, krompir, fast food, ocvrt krompir
Ocvrto ali pečeno

Pomfri najpogosteje pripravljamo tako, da ga ocvremo v veliki količini olja. Ko se peče in veselo plava v olju, vpije kar precejšnjo količino maščobe. Sicer ga na koncu malo odcediš, otreseš in popivnaš s papirnato brisačo, ampak bistveno je že storjeno. Med cvrenjem se vsebnost maščobe v krompirju znatno poveča, posledično pa tudi njegova energijska vrednost.


Bolj ustrezna alternativa je ta, da si pomfri pripraviš v pečici. Verjamem, da zavijaš z očmi in trdiš, da tak ni enako okusen. Vseeno mu daj priložnost. Nareži krompir, položi ga na peki papir, prelij ga zgolj z eno žlico oljčnega olja in mu dodaj poljubne začimbe. Potem ga približno 40 minut peci na 200 °C. Verjemi, da je tudi pomfri pripravljen v pečici lahko zelo okusen, še bolj pomembno pa je to, da je s takim načinom priprave njegova energijska vrednost kar trikrat manjša.


Seveda si lahko tudi ocvrto hrano brez slabe vesti kdaj pa kdaj privoščiš, vendar naj bo to bolj izjema. Naj ocvrt piščanec ostane pri nedeljskem kosilu. Hrana, ki jo sicer pripravljaš ocvrto pa je lahko brez težav tudi bolj pogosto del tvojega jedilnika, le izberi takšen način priprave, za katerega je potrebna manjša količina maščobe.

569 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page