top of page

Pokovka je odličen prigrizek, čips malo manj

Miren sobotni večer, poležavanje na kavču, na sporedu super filmska uspešnica – idealno! Pa vendar, nekaj ti manjka. Prigrizek, seveda! Marsikdo se temu pač težko izogne. Sprehodiš se torej do omare s prigrizki, v kateri najdeš vrečko čipsa in zavitek koruze za pripravo pokovke. Kaj izbrati?


Poglejmo najprej čips. Krompir, narezan na tanke lističe in ocvrt v rastlinskem olju. Ker je površina lističev razmeroma velika, se vanje vsrka veliko maščobe. Kot lahko vidimo, je delež maščobe kar 33 %, kar je tudi glavni razlog za visoko energijsko vrednost živila. Seveda je obvezen dodatek čipsu še zajetna količina soli. Verjetno nam je vsem znano, da ko čips enkrat začnemo jesti, težko nehamo, in en, dva, tri je prazna cela vrečka. Običajna vrečka čipsa je v povprečju 150-gramska, kar pomeni, da boste z njo zaužili približno 800 kcal, 50 g maščob in 1,7 g soli.


pokovka kalorije, kokice kalorije, zdrave kokice, zdrava pokovka, zdrav prigrizek
Pokovka je prehransko veliko ustreznejši prigrizek, kot čips.

Drugo možnost predstavlja koruza za pripravo pokovke. Kokice, po domače. To vam bo sicer vzelo nekoliko več časa kot zgolj odpiranje vrečke čipsa, pa vendar ne več kot 5 minut. Edina sestavina je koruza. Ta ima v osnovi skoraj 200 kcal na 100 g manj kot čips, skoraj 10-krat manj maščob in nič soli. Največja prednost domače priprave je ta, da lahko sami regulirate koliko olja boste uporabili za pripravo pokovke in koliko jo boste solili. V primerjavi s čipsom je pokovka tudi bolj bogata z beljakovinami in prehransko vlaknino.


Verjetno vas sedaj zanima še kako je s pokovko za pripravo v mikrovalovni pečici, saj je priprava le-te vendar bolj enostavna? V vrečkah sta koruzi običajno že dodana olje in sol, včasih še nekateri drugi dodatki (npr. maslo). Posledično se takšna pokovka po energijski vrednosti približa čipsu.


Če se le da, poskušajte med poležavanjem na kavču in gledanjem televizije omejiti uživanje prigrizkov. Če pa se jim kljub trudu ne morete odreči, namesto energijsko bogatih živil, kot je npr. čips, izbirajte raje energijsko revnejše in hranilno bogatejše prigrizke. V obeh primerih pa pazite na količino. Ob tem, ko se ne koncentrirate na hrano, lahko nezavedno hitro pojeste več, kot je bilo mišljeno. En praktičen nasvet: vnaprej določeno količino izbranega prigrizka si pretresite v manjšo skodelico in se tako izognite temu, da bi »ponesreči« izpraznili celo vrečko.


1,810 views0 comments

Opmerkingen


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page