top of page

Prazniki so mnogo več kot samo hrana

Kakšni so sploh božični prazniki brez francoske solate in odličnega pršuta? Za tiste, ki imate rajši ribe, pa rezine dimljenega lososa. Za siroljubce ne sme manjkati nekaj izbranih vrst sira, zraven pa radi “piknemo” še kakšno olivo ali sušen paradižnik. Seveda pa se praznična pojedina ne sme zaključiti brez izvrstne sladice - v tem primeru je potica kraljica.


December se že počasi bliža koncu in zmanjkuje nam časa, da bi lahko primerjali vse dobrote, ki se pogosto znajdejo na praznični mizi. Zbrali smo energijske in hranilne vrednosti teh še nekaterih pogostih jedi, ki v prazničnem času spremljajo naša druženja.

božič, prazniki, praznična pojedina, dobrote, francoska solata, pršut, dimljeni losos, olive, sušeni paradižnik, brie, potica, december, kalorije
Praznično obložena miza

Ne pozabi pa, da to niso samostojne jedi, ampak priloge oziroma dodatki. Če francoski solati dodaš še kos mesa, losos in sir naložiš na rezino kruha in pršut oviješ okrog grisina, se številke hitro seštevajo.


Velja kot vedno - drži se zmernosti, poslušaj občutek sitosti in čimprej se vrni na “pravo” pot. Čas praznikov je namenjen preživljanju prijetnega časa z družino. Ne dovoli, da ti pretirano obremenjevanje s prehrano vzame to veselje. Pomisli, kaj te bolj osrečuje, kakovostno preživet čas ali številka na tehtnici? Zapomni si - prazniki so mnogo več kot le hrana.


Miren in vesel božič vam želi ekipa SpoznajPrehrano.
Viri slik:

Francoska solata: @biobiohr

Potica:@SpoznajPrehrano

Ostale jedi: freepik.com

168 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page