top of page

Prebavne nevšečnosti po uživanju mlečnih izdelkov?

Updated: Nov 12, 2021

Se tudi tebi zdi, da po uživanju mlečnih izdelkov občutiš nelagodje v prebavilih?


Povsem mogoče je, da slabše prebavljaš mlečni sladkor (laktozo) oziroma da trpiš za laktozno intoleranco. Ne gre še za eno od prehranskih »modnih muh«, s to presnovno motnjo se namreč srečuje skoraj vsak drugi Slovenec.


Laktoza je disaharid, ki ga sestavljata molekula glukoze in galaktoze. Da se lahko absorbira se mora v črevesju najprej razgraditi, za kar je odgovoren encim laktaza, ki se sprošča iz črevesnih resic. Ampak evolucija je povzročila, da se s starostjo količina in/ali aktivnost encima zmanjšata. Ne-razgrajena laktoza svojo pot nadaljuje do debelega črevesa, kjer postane hrana za bakterije, ki ob tem tvorijo pline, ki so vzrok za prebavne nevšečnosti.


Simptomi se pojavijo kmalu po zaužitju mlečnih izdelkov, kako intenzivni so pa je odvisno od tega, koliko laktoze izdelek vsebuje. Največ laktoze vsebujejo koncentrirane oblike mleka (npr. mleko v prahu), ki se pogosto znajdejo tudi na seznamu sestavin nekaterih drugih živil. Po drugi strani pa se vsebnost laktoze zmanjša med fermentacijo, saj jo mlečnokislinske bakterije uporabljajo kot hrano. Daljši kot je postopek, manj laktoze izdelek vsebuje.

mleko, mlečni izdelki, laktoza, laktaza, laktozna intoleranca, beta-galktozidaza, vetrovi, prebava, napihnjenost, prebavne težave, sladoled, jogurt, grški jogurt, mlečni namaz, mascarpone, rikota, skyr, whey, sirotka, beljakovine, smetana, kefir, skuta, namaz, sir, brez laktoze
Vsebnost laktoze

Velika napaka, ki jo številni posamezniki naredijo ob sumu na laktozno intoleranco je, da iz svoje prehrane nemudoma izločijo vse mlečne izdelke in jih potencialno nadomestijo z rastlinskimi alternativami. Mlečni izdelki so bogat vir beljakovin in kalcija, česar pa za večino rastlinskih živil ne moremo trditi.


Zato raje poskusi z naslednjimi nasveti:

- ugotovi kateri mlečni izdelki ti ne povzročajo težav

- izbiraj mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo laktoze

- testiraj kakšno količino posameznega izdelka tvoja prebavila še prenesejo

- mlečne izdelke kombiniraj v obrok, skupaj z ne-mlečnimi sestavinami


Ustrezna alternativa so tudi vsi mlečni izdelki z napisom »brez laktoze«. V tem primeru laktozo z encimom razgradijo že med postopkom proizvodnje. Zaradi prisotnosti posameznih sladkorjev, glukoze in galaktoze, so ti izdelki naravno po okusu nekoliko slajši, v ostalih podrobnostih hranilne sestave pa se od svojih analogov ne razlikujejo.

390 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page