top of page

Primerna prehrana v času COVID-19 se ne razlikuje od običajne primerne prehrane


Trenutna situacija po celem svetu je znana vsem, zato ne bomo izgubljali besed. Novi koronavirus po imenu SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19), je po hitrem postopku poskrbel za nekaj izrednih ukrepov in za zaustavitev življenja, kot ga poznamo. Naša največja želja je, da se okuži čim manj ljudi in da se situacija z našo pomočjo (pomočjo celotnega naroda) čimprej razreši. V tem času bo potrebno seveda tudi jesti. Brez avtobusov, frizerja in osebnega trenerja je konec koncev lažje preživeti, kot brez hrane, kajne?


Kaj sploh jesti v teh časih?


S tem vprašanjem se trenutno ubada veliko število ljudi. Večina si je izmislila posebno dieto, ki vam jo hočejo prodati. Tudi kakšno oh-in-sploh prehransko dopolnilo se najde vmes. Poudarjanje, da je vse to »brezveze«, je bilo povedano že velikokrat. Škodi pa verjetno kljub temu ne.


Prehrana v času ukrepov zaradi novega koronavirusa se ne razlikuje od prehrane v »normalnih« časih. Osnova je še vedno pestra in uravnotežena prehrana, ki je energijsko primerna vašim potrebam ter vam zagotavlja dovolj beljakovin in ostalih hranil. Vaša prehrana naj bazira na nepredelanih in minimalno predelanih živilih – veliko zelenjave in sadja, nepredelanih (polnozrnatih, polnovrednih) žitih in stročnicah, ribah, pustih kosih mesa in posnetih mlečnih izdelkih.


Ko greste naslednjič po nakupih, upoštevajte čim več izmed spodnjih napotkov:


- Če imate kateregakoli izmed simptomov COVID-19, OSTANITE DOMA. Pošljite v trgovino koga drugega.


- Poskrbite za najmanj 1,5 m razdalje med vami in drugimi osebami v trgovini.


- Če imate masko, jo nosite.


- Namesto testenin, kruha in žitnih izdelkov iz bele moke kupite polnozrnata živila.


- Fitnes kosmiče s tono sladkorja naj zamenjajo običajni ovseni kosmiči.


- Sadni jogurt pusti v trgovini, kupi raje navadnega, skyr ali manj masten grški jogurt.


- Sadni sokovi, gazirane in negazirane sladke pijače niso najbolj zaželena živila. Za žejo pij vodo, sadje pa vnašaj…v obliki sadja.


- Zamrznjena in konzervirana zelenjava sta v teh časih najboljša izbira. Nihče ju ne »prešlata«, poleg tega pa sta še zelo obstojni.


- Suhe stročnice in kaše so izjemno poceni in hranilno bogata živila. Priporočamo.


- Ker bomo v prihodnjih tednih v veliki večini doma, imamo več časa za hranjenje, s tem pa tudi več časa in priložnosti za vnos hranilno manj ustreznih živil. Govorimo o različnih sladkarijah, slanih prigrizkih in pecivih. Seveda je prostor tudi za njih, vendar poskrbite za omejeno količino. Sploh če ste močno zmanjšali stopnjo telesne aktivnosti, lahko hitro začnete presegati energijski vnos. Ne jejte iz dolgčasa - to je zelo pomembno.


- Mesne namaze in paštete naj zamenjajo zelenjavni ali mlečni namazi. Salame, klobase in druge mesne izdelke in pripravke pa naj zamenja konkretno meso - tisto, ki ima vidna mišična vlakna.


- Konzervirane ribe so odlična izbira.


Zapomnite si: Manj obiskov trgovine = zmaga.


prehrana pri koronavirusu, prehrana koronavirus, covid prehrana
Poskrbite za hranilno in beljakovinsko bogato hrano. Ne pozabite na pestrost.

Kaj je dobro, da veste?


Tega obdobja ne izkoristite za izgubo telesne mase. Dlje časa trajajoč energijski deficit namreč vpliva tudi na slabše delovanje imunskega sistema. To poveča verjetnost, da se okužite.


Ne samo z novim koronavirusom, ampak s katerokoli boleznijo. Tega seveda nočete – tvegate lastno zdravje in počutje, poleg tega pa lahko po nepotrebnem zasedete bolniško posteljo nekomu, ki jo bolj potrebuje od vas. Še bo čas za izgubo telesne mase. In kadarkoli drugič bo bolj primerno, kot zdaj.


Ne pozabite na osnove


Zadostna količina spanca ni samo steber vašega zdravja. Je predpogoj, da vaše zdravje sploh lahko obstaja. Med drugim krepi vaš imunski sistem, narekuje vaš apetit tekom dneva in skrbi za to, da dobro izgledate. Ne reče se mu zastonj »lepotni spanec«. Zato poskrbite za minimalno 7 ur spanca na noč, še raje 8 ur, če vam znese lahko tudi 9. Poleg tega poskrbite še za nekaj telesne aktivnosti – sprehod v naravi je odličen začetek. Lahko po ravnem ali v hrib, karkoli vam ustreza. Seveda v čimbolj omejenem številu, najbolje če ste sami. V vsakem primeru ravnajte odgovorno.


Če bo vsak poskrbel zase in upošteval navodila ter ukrepe, bomo situacijo najlažje obvladovali. Bodite previdni in pazite nase.


Ekipa SpoznajPrehrano

1,175 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page