top of page

Prehranska vlaknina - 4. del

Glede na vse informacije, ki si jih dobil/a v zadnjih primerjavah, lahko rečemo, da je prehranska vlaknina res ena super stvar.


Živila bogata z vlaknino naj bodo na tvojem jedilniku prisotna vsak dan in v dovolj velikih količinah. Odrasla oseba naj bi zaužila vsaj 30 g prehranske vlaknine na dan. Zdaj že imaš dovolj informacij, da lahko sešteješ, s kakšnimi kombinacijami živil lahko v svoji prehrani dosežeš to vrednost. Da pa vse napisano velja, je pomembno samo še to, da ne pozabiš na zadosten vnos tekočine.


Tudi žita so bogata s prehransko vlaknino. Žita so pomemben vir ogljikovih hidratov, ki so glavni vir energije za naše telo. Priporočeno je, da živila bogata z ogljikovimi hidrati vključiš v vsak obrok in z njimi pokriješ približno polovico vseh dnevnih potreb po energiji. Ko si pripravljaš obrok zanje rezerviraj eno četrtino krožnika, s čimer boš poskrbel/a za daljši občutek sitosti in nekaj osebnega zadovoljstva.

prehranska vlaknina, vlaknine, žita, psevdožita, riž, ajda, ječmen, proso, kvinoja, kamut
Prehranska vlaknina v žitih

Glavna prednost tega, da uživaš cela žitna zrna ali iz njih proizvedene izdelke (kosmiče, kaše, testenine, kruh…) je, da ta vsebujejo tudi kalček in ovojnico, ki sta bogata s prehransko vlaknino, vsebujeta pa tudi številne vitamine in minerale. Pri predelavi v bele izdelke se ta del zrna odstrani, ostane samo notranji del, bogat s škrobom in beljakovinami, s tem pa seveda izgubimo tudi večino zdravju koristnih hranil. Prednost v tvoji prehrani naj imajo torej polnozrnata živila.

282 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page