top of page

Prehransko dopolnilo ni zdravilo

Na prvi pogled so si prehranska dopolnila in zdravila precej podobna:

  • pakirana so v podobne embalaže,

  • najdemo jih v podobnih oblikah (kapsule, tablete, spreji itd.),

  • oboja lahko kupimo v lekarni,

  • nekatere aktivne sestavine se lahko nahajajo tako v prehranskih dopolnilih kot zdravilih.

Podobnosti med prehranskih dopolnilom in zdravilom.

A razlika je kljub temu ogrooomna.


Ne verjameš?


No, najpomembnejša je zagotovo ta, da mora zdravilo, preden pride na trg, preiti številna preskušanja, najprej na celičnih linijah, potem na živalih in na koncu tudi na ljudeh. Proces ni enostaven, kaj šele poceni, zato so zdravila navadno tudi dražja od prehranskih dopolnil.


Na drugi strani pa imamo prehranska dopolnila, katerih trg najlažje opišemo z eno besedo: “kaos”. Prehranska dopolnila ne potrebujejo kliničnih preskušanj, ne na celičnih linijah in živalih niti na ljudeh. Ker pa je zakonodaja trenutno taka, da se ne vodi seznama vseh prehranskih dopolnil na trgu, se soočamo s poplavo izdelkov, katero je skoraj nemogoče kontrolirati.

Razlike med prehranskimi dopolnili in zdravili.

Ali to pomeni, da nobeno prehransko dopolnilo ni testirano v klinični študiji in da prehranska dopolnila ne morejo biti varna in učinkovita? Kakšna je sploh razlika med prehranskimi dopolnili in zdravili? Zakaj lahko kupimo neko aktivno sestavino kot prehransko dopolnilo in kot zdravilo?


Se vidimo!

73 views0 comments

Коментарі


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page