top of page

Primerjava skyra in skute

Visokobeljakovinske mlečne izdelke smo med seboj že primerjali - pusto skuto s polnomastno in pravi grški jogurt z grškim tipom jogurta. V zadnjih nekaj letih pa je pri nas postal nadvse priljubljen še en mlečni izdelek, ki ga izbiramo zaradi njegove visoke vsebnosti beljakovin. To je tradicionalni islandski mlečni izdelek, ki sliši na ime skyr.


Če hranilne in energijske lastnosti skyra primerjamo s posneto skuto, hitro opazimo, da sta med seboj zelo podobna. Praktično brez maščob, nizka energijska vrednost, nekaj malega laktoze (mlečni sladkor) in obilica beljakovin. Poleg tega pa oba zagotavljata še nekaj vedno dobrodošlega kalcija.



skyr beljakovine, skuta beljakovine, skyr kalorije, skuta kalorije, primerjava skute in skyra
Postopek izdelave skyra in skute se nekoliko razlikujeta, končna izdelka pa sta po hranljivosti zelo podobna.


Kateri izdelek izbrati? Tisti, ki vam je ljubši in tisti, ki vam je na voljo. Mogoče enkrat enega, drugič drugega. Izbiro prilagodite tudi glede na senzorične lastnosti - predvsem okus in tekstura. Postopka izdelave za ti dve živili sta si nekoliko različna (skyr je narejen na podoben način, kot grški jogurt), končna izdelka pa sta vsaj hranilno gledano zelo podobna - praktično enaka.


Zaključimo lahko s tem: če nimate laktozne intolerance ali alergije na beljakovine mleka in če uživate mlečne izdelke, potem so visokobeljakovinski mlečni izdelki odlična izbira. Poleg vsebnosti omenjenih hranil je ena dobra lastnost teh živil še to, da so zelo nasitna. V kombinaciji s sadjem predstavljajo hranljivo, nasitno, poceni in priročno malico - doma, na poti ali v službi.


Dober tek!

2,952 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page