top of page

Ravnotežje med prazniki

Pred nami je velikonočni vikend, zato smo zate pripravili nekaj napotkov, ki ti bodo pomagali ohraniti ravnotežje tudi med prazniki.

prazniki, velika noč, easter, velikonočni prazniki, velikonočni ponedeljek, ravnotežje, ravnovesje, prehrana, uravnotežena prehrana, kalorije, alkohol, pirhi, jajca, potica

1 Nadzoruj porcije hrane

Čeprav bo hrane najverjetneje v izobilju, se vseeno ne spozabi nad količino, ki jo boš pojedel/a. Ne uporabljaj miselnosti, da je ta hrana na voljo samo ta vikend in da moraš zato pojesti čim več, po praznikih pa spet na dieto. Hrana na mizi je pripravljena za več ljudi, ne samo zate. Pa tudi, če kaj ostane, ne bo nič narobe.


2 Če želiš poskusiti vsako jed, vzemi manjšo količino

Seveda lahko poskusiš vse pripravljene dobrote. Ampak v tem primeru ni potrebe, da poješ celoten kos vsakega živila, pač pa lahko vzameš le en del in ostalo podeliš z drugimi, da poskusijo še oni.


3 Hrano dobro prežveči in se osredotoči na njen vonj, okus in teksturo

Tudi pri velikonočnem zajtrku si vzemi čas za hranjenje. Družba te sicer lahko z mislimi odmakne od obroka, ampak vseeno poskusi ostati dovolj prisoten/a, da veš, kaj sploh ješ in da zaznaš signale za sitost.


4 Med hranjenjem si vzemi odmor

Čeprav je hrana na mizi, ni potrebe, da je ves čas nekaj na tvojem krožniku. Med jedjo si vzemi odmor in ga izkoristi za pogovor z bližnjimi. S tem tudi telesu daš več možnosti, da zazna, da si morda že dovolj sit/a.


5 Okrog obilnejšega obroka si privošči lažje obroke

Ker bo zajtrk na veliko noč verjetno obilnejši kot običajno, je smiselno, da temu prilagodiš ostale obroke. To nikakor ne pomeni, da pred in po zajtrku izpuščaj obroke ali da jej le zelenjavno juho in solato, pač pa se čimprej vrni v svoj ustaljen ritem in še posebej poskrbi za dovolj visok vnos beljakovin in prehranske vlaknine.


6 Pij dovolj vode in omeji količino alkohola

Ne pozabi, da tudi alkoholne pijače lahko pomembno prispevajo k tvojemu dnevnemu energijskemu vnosu. Za zdravljico bo dovolj eno šilce žgane pijače ali en kozarec vina, za žejo pa raje izberi vodo.


Vsem prehranskim nasvetom dodaj še nekaj telesne dejavnosti (npr. sprehod z družino po zajtrku) in dovolj kakovostnega spanca. Predvsem pa izkoristi in uživaj v času s svojimi bližnjimi in ne dovoli, da ti pretirano razmišljanje o hrani ukrade te trenutke.


128 views0 comments

Opmerkingen


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page