top of page

Riževo mleko... Ne, rižev napitek.

Pogosto dobimo vprašanje, kateri izmed rastlinskih napitkov je »boljši«. Vedno poudarjamo, da ni »dobrih« in »slabih« ali »zdravih« in »nezdravih« živil. Enako velja tudi tukaj.


Rastlinski napitki so alternativa običajnemu mleku. Mimogrede, najprej se dotaknimo osnov. Mleko je izraz, ki označuje zgolj in samo izloček mlečnih žlez sesalcev. Zato ne govorimo o riževem, sojinem… mleku, pač pa o napitku. Če kravjega mleka ne uživaš, ker si nanj alergičen, si intoleranten na laktozo, si vegan, ti okus kravjega mleka pač ni všeč ali iz kateregakoli drugega razloga, ga lahko nadomestiš z rastlinskimi napitki. Spodaj so zbrani tisti, ki so najbolj pogosti na naših trgovskih policah.

rastlinski napitki, mleko, sojin, ovseni, rižev, mandljev, vegan
Rastlinski napitki

Kot lahko vidiš med njimi obstaja nekaj razlik v energijski in hranilni vrednosti. Največ kalorij ima rižev napitek, ki vsebuje največ ogljikovih hidratov in sladkorjev. Z nekoliko večjo vsebnostjo beljakovin izstopa sojin napitek, ki pa ima hkrati tudi malenkost več maščob. Ostalih pomembnejših razlik niti ni mogoče zaslediti. Je pa med njimi še ena bistvena razlika – okus. Ni nujno, da ti okus vseh ustreza, so pa vsi zagotovo slajši od kravjega mleka, kar je sprva lahko marsikomu neobičajno.


Kateri rastlinski napitek izbrati torej primarno ni stvar njihove energijske in hranilne vrednosti, saj sta ti dve pri vseh dokaj podobni. Izberi tistega, ki ti je všeč in bo najbolje dopolnil tvoj obrok ali kavo. Vseeno pa priporočamo, da preveriš označbo, saj rastlinski napitki pogosto vsebujejo večjo količino sladkorja. Izberi tistega brez dodanega sladkorja. Zraven pa preveri še dodatno ponudbo, saj je na trgovskih policah veliko napitkov z dodanim kalcijem ali drugimi vitamini in minerali. Na ta način boš svoj obrok obogatil še z nekaj dodatnimi hranili.


1,086 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page