top of page

Sadni jogurti - zakladnica sladkorja

Če nas redno spremljate, potem veste, da vam bomo namesto sadnega jogurta svetovali, da izberete navadnega in temu raje sami dodate sadje in poljubne dodatke. Zakaj?


Poglejmo primer komercialnega sadnega jogurta z okusom borovnice. Sestavljajo ga pasterizirano mleko, jogurtova kultura in sadni pripravek. Kaj pa je sadni pripravek? Večinoma sladkor.


Ker imamo borovničev jogurt mora, biti seveda prisotnih nekaj borovnic kar mu daje to značilno aromo - borovničeva kaša 10 %, borovnice 5 % - bolj malo sadja torej. Za ustrezno barvo poskrbi rastlinski koncentrat hibiskusa in črnega korena, za kislost zgoščen sok limone in bezga, za teksturo pa modificiran škrob. No, nazaj k sladkorju: v primerjavi z navadnim jogurtom, ki vsebuje približno 5 g naravno prisotnega mlečnega sladkorja (laktoze), vsebuje sadni jogurt skoraj trikrat toliko sladkorja. Vsaj 10 g je torej dodanega.

sadni jogurt sladkor, sadni jogurt kalorije, sadni jogurt beljakovine

Vseeno pa se zadnji dve leti na slovenskem tržišču predstavlja bolj »zdrava« alternativa sadnim jogurtom. To je jogurt MU Natur. Že oglas nam da jasno vedeti, da izdelek vsebuje le dve sestavini – jogurt, sadje in nič drugega. Brez dodanega sladkorja.


In res, če pogledamo njegovo sestavo: jogurt s 4,3 % mlečne maščobe brez laktoze ter 25 % borovničev pripravek (40 % borovničeva kaša ter sveže in sušene borovnice, zgoščena grozdni in jabolčni sok, bananina kaša). Če pogledamo sestavo, pa vidimo, da je vsebnost sladkorja pravzaprav enaka kot pri običajnem sadnem jogurtu. Pri MU Natur ta sicer v celoti izvira iz sadja. Morda se vam bo jogurt zdel še bolj sladek kot običajni sadni jogurt. Ne motite se.


Vzrok za to se skriva v podatku, da je kot osnova uporabljen jogurt brez laktoze. To je v prvi vrsti prednost za posameznike, ki jim laktoza povzroča težave. Po drugi strani pa je način, kako lahko proizvajalec poveča sladkost izdelka. Laktoza je sestavljena iz glukoze in galaktoze, »brez laktoze« pa pomeni, da je vez med njima razcepljena. Ko se molekuli nahajata v prosti obliki oziroma vsaka posamično, delujeta slajše. In še to: velika vsebnost sadja jogurt hkrati še obogati s prehransko vlaknino.


Naj vas embalaža in ime izdelka ne zavedeta. Pri izbiri živil je še vedno bistvenega pomena, da znate prebrati tabelo hranilnih vrednosti. In enako velja za sestavine - tudi te vas bodo pripeljale do tega, katero živilo je bolj ustrezno. Ne veste kako? V kratkem bo na voljo "plonk listek", ki vam bo pri tem pomagal.


Spremljajte nas!


618 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page