top of page

Sirni namaz in kajmak

V današnji primerjavi predstavljamo dva na videz dokaj podobna, a po sestavi precej različna mlečna izdelka.

mlečni namaz, namaz, mleko, sirni namaz, kajmak, zelene doline, abc, sir, piknik, namaz, kalorije, maščobe
Sirni namaz in kajmak

Različni namazi, bodisi na mlečni, mesni ali rastlinski osnovi, pogosto nimajo najbolj ugodne sestave. Običajno vsebujejo predvsem velik delež (nasičenih) maščob in imajo posledično visoko energijsko vrednost, zato bodi pozoren/a kako globoko zajemaš z nožem. Enako velja za sirni namaz, ki ga sestavljajo mleko, smetana in sol. Samo kos kruha z namazom zato ne bo uravnotežen obrok, dokler mu ne dodaš še dobrega vira beljakovin in nekaj zelenjave.


Kajmak je nepogrešljiva priloga k jedem na pikniku. Po tradicionalni recepturi je njegova osnovna sestavina mleko, ki ga med postopkom segrejejo ter pustijo, da se na vrhu izloči smetana, to pa nato posnamejo in pustijo zoreti. Kajmak ima lastnosti masla in svežega sira, po sestavi pa ni ne eno, ne drugo, saj vsebuje manj maščob in več beljakovin kot maslo ter več maščob in manj beljakovin kot sveži sir.


Kajmak izvira iz gorskih vasi balkanskih držav. Avtohtona mikrobiota v mleku poskrbi, da je vsak končni izdelek drugačen po sestavi, okusu in kakovosti. Zaradi nepredvidljivih lastnosti, »pravega« kajmaka ne najdeš na trgovskih policah. Za industrijsko proizvodnjo se uporablja standardiziran postopek, ki zagotavlja, da so vsi izdelki enaki in varni, po lastnostih pa vseeno podobni tradicionalnemu kajmaku.

V Sloveniji je kakovost različnih živil regulirana s pravilniki. A zadnji pravilnik o mlečnih izdelkih je potekel leta 2004, kar pomeni, da od tedaj ni zahtevano, da proizvajalci striktno upoštevajo specifike, ki posamezne mlečne izdelke definirajo. Čeprav je ponudba kajmakov zelo pestra, je potrebno vložiti kar nekaj truda, da dejansko najdeš takšnega, ki ustreza lastnostim tradicionalnega kajmaka. Le redki proizvajalci uporabljajo samo mleko in sol, pogosto pa jima dodajajo še smetano, maslo in druge dodatke. Pri teh izdelkih je poimenovanje »kajmak« nekoliko zavajajoče za potrošnike in bi bilo bolj pravilno, da bi jih umestili med mlečne namaze. Glede na delež uporabljenih sestavin se razlikuje tudi njihova hranilna vrednost. V primerjavi s sirnim namazom, kajmak v povprečju vsebuje še najmanj enkrat toliko maščob, njegova energijska vrednost pa znaša od 400 pa vse do 600 kcal na 100 g.


Če si že poskusil/a »pravi« kajmak je več kot očitno, da mu industrijski tudi po senzoričnih lastnostih ne seže do kolen. Kateri pa je po tvojem mnenju najboljši približek?

311 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page